Deel dit blog
ZZP-Forum

Wat betekent Prinsjesdag 2017 voor jou als zzp’er?

12 september 2017   4410 keer gelezen  VAR & DBA, Verkiezingen, Wetten en regels

Het zal je niet ontgaan zijn dat er na de verkiezingen nog altijd geen kabinet is gevormd. Heel spectaculair zal Prinsjesdag op 19 september 2017 dan ook niet worden. Want ja, wat heb je als koning te melden als er nog helemaal geen plannen zijn?

Afzeggen daar doen we in Nederland niet aan, want Prinsjesdag moet plaatsvinden volgens de Grondwet. Dus laten we er dan maar het beste van maken. Misschien krijgen we iets te horen over de nieuwe kabinetsplannen?

Wat is Prinsjesdag?

Laten we bij het begin beginnen. Wat houdt Prinsjesdag eigenlijk in? Op de derde dinsdag van september spreekt het staatshoofd de troonrede uit. Hierin staat beschreven wat de regeringsplannen voor het komende jaar zijn.

Dit jaar zal Prinsjesdag een bijzondere Prinsjesdag worden. Er is namelijk sprake van een demissionair kabinet. Dat kabinet moet een begroting presenteren, maar mag daarin geen politiek gevoelige beslissingen nemen. De begroting is dit jaar daarom ‘beleidsarm’.

Wat staat jou te wachten?

Ondanks dat de begroting beleidsarm is, wil dat niet zeggen dat er geen punten zijn waar jij als ondernemer rekening mee kunt houden. De formerende partijen zullen uiteindelijk ieder op hun beurt inspraak hebben.

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Er is al jaren discussie over de zelfstandigenaftrek. De een vraagt zich af of de zelfstandigenaftrek niet leidt tot een oneerlijke concurrentie en de ander denkt dat de staat door het toenemende aantal zzp’ers veel belastinginkomsten misloopt.

Zo wenst het CDA dat ondernemers alleen recht hebben op de zelfstandigenaftrek wanneer zij ook pensioen opbouwen. De ChristenUnie wil het bedrag misschien verminderen, terwijl de andere formerende partijen dit onderwerp willen laten rusten.

Zolang er niets verandert aan de zelfstandigenaftrek zal de startersaftrek ook met rust worden gelaten. Even afwachten hoe dit gaat uitpakken.

Mkb-vrijstelling

Als ondernemer mag je, nadat je verschillende aftrekposten van je inkomen hebt afgetrokken, nog eens 14% extra aftrekken. Dit is de zogenaamde mkb-winstvrijstelling.

Het CDA en de ChristenUnie willen een beperking van deze vrijstelling tot de eerste belastingschijf. VVD en D66 hebben hier nog niets over gezegd, dus wie zal hier een vinger in de pap gaan hebben?

Modelovereenkomst en wet DBA

En dan zijn we aangekomen bij het grootste punt. Want wat gaat het demissionair kabinet doen met de aanpak van de schijnzelfstandigheid. Niemand lijkt het echt met elkaar eens te zijn en als er dan ergens een klein lichtpuntje in deze donkere zaak is, dan wordt het weer doorgeschoven.

Het is dus maar de vraag of de wet DBA blijft bestaan. D66 pleit voor een nieuwe vorm van de VAR en de ChristenUnie wil graag de oude VAR weer terug. Zzp’ers zullen nu in ieder geval tot 1 juli 2018 in onzekerheid blijven.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

En dan is er nog de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Moet die nu wel of niet verplicht worden voor zzp’ers? Volgens het CDA en de ChristenUnie wel! D66 wil de toegang tot een arbeidsongeschiktheidsverzekering makkelijker maken. De VVD vindt dat ondernemers lekker zelf mogen bepalen of ze wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Als de VVD water bij de wijn gaat doen op dit gebied, kunnen hier wel eens veranderingen gaan plaatsvinden.

Kortom, de toekomst is nog toekomst en echt zekerheden zijn er nog niet. Het enige dat we nu kunnen doen is gissen en afwachten tot het hoge woord eruit is.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Gemeenteraadsverkiezingen, wat stem jij?
Welke wetten wijzigen er in 2022?
Ga je jouw bedrijf verkopen? Let hier dan op
Thuiswerken toch weer de norm
Vanaf 1 juli geen ongewenste telefoontjes meer

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog