Deel dit blog
ZZP-Forum

Starten met een boekhouding

30 september 2021   3719 keer gelezen  Administratie en boekhouding

Ga starten met een boekhouding

Waarom moet je een boekhouding bijhouden?

Er zijn verschillende redenen waarom het verstandig is om een boekhouding bij te houden. De twee belangrijkste zijn:  

     Voor de Belastingdienst

Als ondernemer moet je aan de Belastingdienst verantwoording afleggen over jouw financiële gegevens. Wat komt er in de kassa en wat gaat er weer uit? Het bijhouden van een boekhouding helpt je om deze gegevens geordend en gestructureerd bij te houden. Zo kom je bij een eventuele controle niet voor onverwachte dingen of verrassingen te staan.

Daarnaast moet je ook meerdere keren per jaar btw-aangifte doen, dus zorg dat je alles op orde hebt. Juist als je je administratie op orde hebt, is de btw-aangifte echt een fluitje van een cent.

     Voor jezelf

Ook is het bijhouden van een boekhouding heel handig voor jezelf.  Op deze manier heb je meer inzicht in de financiële status van je bedrijf en zie je hoe het er echt voor staat. Ben je met je toekomst bezig en wil je graag een huis kopen? Dan wil de hypotheekverstrekker graag de jaaropgaves inzien. Ook daarvoor is het dus verstandig om een boekhouding bijhouden. En wat dacht je van inzicht in alle betalingen. Zo weet je bijvoorbeeld van wie je nog geld moet ontvangen of wie jijzelf nog moet betalen.

Waar moet een boekhouding aan voldoen?

Maar waar moet zo’n boekhouding precies aan voldoen? De Belastingdienst stelt een aantal eisen aan jouw boekhouding. In je administratie moet je de volgende zaken opnemen, als je hier gebruik van maakt:

  • Urenregistratie
  • Facturen
  • Bankafschriften
  • Reiskosten
  • Rittenadministratie
  • (Kassa)bonnen

Let op: er geldt een bewaarplicht voor het bewaren van je administratie. Je moet deze zeven jaar bewaren. Dus zorg ervoor dat jij deze gegevens goed opslaat. Dit kun je doen in verschillende mappen, maar veel slimmer is om je bestanden te digitaliseren en op te slaan in de cloud. Zo wordt de kans op het kwijtraken van deze gegevens kleiner én heb je ze altijd bij de hand.

Tip: zakelijke rekening openen

Dit klinkt soms overbodig en in het begin van je onderneming zijn zakelijke en privé uitgaven ook nog wel van elkaar te scheiden, maar verstandig is het niet. Ons advies is, open zo snel mogelijk een zakelijke rekening. Dit is niet verplicht voor je administratie, maar wel erg handig. Zo wordt het geen rommeltje tussen privé en zakelijke aankopen.

Boekhoudprogramma of boekhouder?

Hoe ga je je boekhouding doen? Je kunt dit uitbesteden door een boekhouder aan te nemen. Dit kost je vaak (onnodig) veel geld. Waarom zonder boekhouder werken? Omdat je het prima zelf kunt doen! Het doen van je boekhouding wordt vaak gezien als een ingewikkeld en saai klusje, maar met een online boekhoudprogramma kun jij dit echt helemaal zelf. Een programma wat heel eenvoudig en gebruiksvriendelijk werkt is e-Boekhouden.nl. Leuk voor de startende ondernemer, je kunt e-Boekhouden.nl helemaal gratis en vrijblijvend uitproberen.

Twijfel je nu toch nog een beetje of je het goed hebt gedaan? Samenwerken met een boekhouder kan altijd nog. Dan voer jij alle gegevens in en je boekhouder controleert of het in allemaal klopt, handig toch? Wist je dat e-Boekhouden.nl ook samenwerkt met accountants en boekhouders? Bekijk de lijst hier.   

Vergeet niet: btw-aangifte doen

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, vergeet niet om op tijd je btw-aangifte te doen en om deze op tijd te betalen. Want niemand zit natuurlijk te wachten op een boete.

Met een online boekhoudprogramma wordt het doen van btw-aangifte nog makkelijker. Doe dit bijvoorbeeld in e-Boekhouden.nl. Want wanneer jij al je bonnetjes en facturen netjes in het programma hebt staan, zet e-Boekhouden.nl de btw-aangifte automatisch voor je klaar. Het enige wat jij nog hoeft te doen is de aangifte controleren en daarna met een druk op te knop te sturen naar de Belastingdienst. Super handig toch?

Zo. Je weet nu waarom je een boekhouding moet bijhouden en hoe je dit kunt doen. Zoals je hebt gelezen, je kunt het prima zelf. Je moet er vooral gewoon aan beginnen. Ga ervoor. Veel succes!

Dit blog is geschreven in samenwerking met e-Boekhouden.nl – eenvoudig online boekhouden voor iedereen.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Waarom (online) boekhouden?
Voorkom een boete, doe btw-aangifte!
De kleineondernemersregeling, hoe zit dat ook alweer?
Wat betekent aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers?
Video: Wat is boekhouden?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog