Deel dit blog
ZZP-Forum

Starten met een boekhouding

11 april 2017   2330 keer gelezen  Administratie en boekhouding

Starten met boekhouden

Ben je net gestart als zzp’er, maar heb je geen kaas gegeten van het hele financiële en administratieve gebeuren? Als ondernemer ben je verplicht een boekhouding bij te houden. Maar waarom is dat zo? En waar moet je rekening mee houden? Wij helpen je een handje.

Waarom moet je een boekhouding bijhouden?

Er zijn eigenlijk twee redenen waarom je een boekhouding moet bijhouden:

1. Voor de Belastingdienst

Als ondernemer moet je de Belastingdienst verantwoording afleggen over jouw financiële gegevens. Wat komt er in de kassa en wat gaat er weer uit? Een boekhouding helpt je om deze gegevens geordend en gestructureerd bij te houden, zodat je bij een eventuele controle niet voor onverwachte dingen komt te staan.

Daarnaast moet je ook meerdere keren per jaar aangifte doen voor de btw en een keer per jaar voor de inkomstenbelasting. Zorg dus dat je alles op orde hebt!

2. Voor jezelf

Daarnaast is een boekhouding natuurlijk ook voor je eigen bestwil. Op deze manier heb je meer inzicht en bepaal je gemakkelijker hoe je bedrijf er nou eigenlijk echt voor staat. Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Als zzp’er heb je geen vast inkomen. De hypotheekverstrekker wil dan graag de jaaropgaves van minimaal de afgelopen twee jaar inzien. Ook daarvoor moet je dus een boekhouding bijhouden!

De eisen

Maar waar moet zo’n boekhouding dan precies aan voldoen? De Belastingdienst stelt een aantal eisen aan jouw boekhouding.

In de administratie moeten de volgende zaken worden opgenomen als je hier gebruik van maakt:

  • Urenregistratie
  • Facturen
  • Bankafschriften
  • Reiskosten
  • Rittenadministratie
  • (Kassa)bonnen

Deze administratie moet je zeven jaar bewaren.

En dan verder

Nu je weet wat de regels zijn rondom een boekhouden is het tijd om stappen te ondernemen.

Zakelijke rekening

Vaak beginnen ondernemers met het openen van een zakelijke rekening. Dit is niet verplicht, maar wel erg handig. Een mengelmoes van privé en zakelijke aankopen is niet echt overzichtelijk.

Boekhoudprogramma of boekhouder

Daarna is het belangrijk om te beslissen hoe jij je boekhouding wilt doen. Ga je zelf aan de slag met een boekhoudprogramma, zoals e-Boekhouden.nl. Of kies je er liever voor om een boekhouder in de arm te nemen?

Steeds meer zzp’ers kiezen voor het eerste. Een online boekhoudprogramma is erg eenvoudig en dus bruikbaar voor iedereen. Het hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn. En heb je net een zakelijke rekening geopend dan kun je die in de meeste gevallen aan je boekhouding koppelen! Zo bespaar je ook nog eens heel veel tijd.

Twijfel je nu toch nog een beetje? Samenwerken met een boekhouder is ook mogelijk! Jij voert de gegevens in en je boekhouder controleert. Dat is nog eens teamwork.

Gegevens invoeren

Wanneer je de keuze hebt gemaakt voor een online boekhoudprogramma is het tijd voor het invoeren van je gegevens. Ook dit is geen hels karwei. e-Boekhouden.nl heeft veel functionaliteiten die de boekhouding verder automatiseren, zoals de koppeling met banken.

Aangifte doen

Ook de btw-aangifte hoort bij jouw taak als ondernemer. Met een online boekhoudprogramma staat deze vaak al voor je klaar en hoef je hem alleen nog maar te controleren en te verzenden.

En dat is eigenlijk hoe het allemaal een beetje in elkaar steekt. Geen hogere wiskunde toch? Je moet er vooral gewoon aan beginnen.

Dit blog is geschreven in samenwerking met e-Boekhouden.nl – eenvoudig online boekhouden.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Waarom (online) boekhouden?
Wat betekent aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers?
Video: Wat is boekhouden?
Samenwerken met een boekhouder, ga jij voor de feestneus of de natte hond?
Maak jij deze boekhoudfouten? Wij geven de oplossing

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog