Deel dit blog
ZZP-Forum

Waarom (online) boekhouden?

18 maart 2022   1740 keer gelezen  Ondernemen, Administratie en boekhouding

Ga online boekhouden en bespaar tijd en geld

Als je voor jezelf bent begonnen moet je met veel zaken rekening houden. Zoals het regelen van verzekeringen, het binnenhalen van nieuwe opdrachten, netwerken, je online zichtbaarheid vergroten én natuurlijk je boekhouding bijhouden. Dit laatste lijkt vaak een ingewikkeld en saai klusje, maar je kunt dit makkelijk zelf. In dit artikel vertellen we je hoe dit zit.

Waarom moet je een boekhouding bijhouden?

Je bent als ondernemer verplicht om een boekhouding bij te houden. Als je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel dan krijg je een btw-nummer. Vervolgens hoor je van de Belastingdienst of je btw-plichtig bent, ja of nee. Ben je ondernemer voor de btw, dan moet je ook een btw-administratie bijhouden en dus btw-aangifte doen. Bijna elke ondernemer moet dit, dus hou hier rekening mee.

Naast dat het verplicht is om een boekhouding bij te houden, is het ook heel erg verstanding. Het geeft je namelijk inzicht in al je financiële gegevens. Hierdoor kun je makkelijker keuzes maken om jouw bedrijf te laten groeien. Het bijhouden van je boekhouding is je eigen verantwoordelijkheid. Dus zorg dat jij jouw administratie altijd op orde hebt, dit werkt alleen maar in je voordeel.

Hoe hou je een boekhouding bij?

Er zijn verschillende manieren waarop je een boekhouding kunt bijhouden. Of je dit nu doet op losse velletjes papier of in een Word- of Excelbestand. Je mag eigenlijk helemaal zelf weten hoe je een boekhouding bijhoudt. Het belangrijkste is, dat je het doet. Mocht je op een bepaalt moment controle van de Belastingdienst krijgen, dan kun jij jezelf altijd verantwoorden. En loop je minder risico op een boete.

Een nadeel van handmatig boekhouden is dat je sneller fouten kunt maken. Stel, je hebt een lange werkdag gehad en werkt in de avond nog snel even je boekhouding bij. Bij het invoeren van een factuur zie net even een cijfertje over het hoofd. Iets wat snel kan gebeuren, zeker als je er al een lange dag op hebt zitten. Als er iets verkeerd wordt overgenomen, dan klopt je boekhouding niet meer. Shit, nu moet je dit corrigeren, dat kost alleen maar extra tijd. En dat wil je natuurlijk niet. Het is daarom veel slimmer én makkelijker om je boekhouding bij te houden in een online boekhoudprogramma.

Waarom online een boekhouding bijhouden?

Maar waarom zou je dan je boekhouding bijhouden in een online boekhoudprogramma? Hieronder noemen we de grootste voordelen van online boekhouden:

Voordelen online boekhouden:

  1. Het bespaart je enorm veel tijd, waardoor jij meer tijd over hebt om met het ondernemerschap bezig te zijn.
  2. Je hebt altijd en overal toegang en inzicht tot je financiële gegevens. Dus even onderweg wat opzoeken of toevoegen aan je boekhouding is geen enkel probleem. Geen geklungel met losse notities meer.
  3. Je boekhouding blijft op orde omdat alles door het systeem verwerkt wordt.
  4. Het programma rekent voor jou, je maakt dus minder snel fouten.
  5. Je verstuurt eenvoudig je btw-aangifte naar de Belastingdienst.
  6. Je gegevens worden automatisch en veilig voor je opgeslagen in de cloud, hier hoef jij dus zelf niet meer aan te denken.
  7. Online boekhoudprogramma’s hebben verschillende koppelingen met andere systemen zoals bijvoorbeeld een webshopkoppeling of koppeling met banken.

Waar moet ik rekening mee houden bij een online boekhoudprogramma?

Weet je nog niet met welk programma je online wilt gaan boekhouden? Dan is het verstandig om eerst een beetje onderzoek te doen voor je uiteindelijk een beslissing gaat maken. Je wilt natuurlijk zeker weten dat het programma wat je kiest ook echt bij je past. Vraag jezelf daarom af: 

  • Welke functies en koppelingen vind je belangrijk in een online boekhoudprogramma?
  • Wat zou je maximaal willen besteden aan je boekhouding?
  • Hoe goed scoren de verschillende pakketten?

Tip: Probeer eerst eens een boekhoudpakket uit. Zo heb je de mogelijkheid om kennis te maken met het programma, voordat je een abonnement afsluit. Dan kun je ook met zekerheid zeggen of je het programma fijn vindt, ja of nee.

Wij raden je aan om je boekhouding te doen met e-Boekhouden.nl. Dit programma heeft een automatische koppeling met de Belastingdienst, waardoor btw-aangifte doen een fluitje van een cent is. Daarnaast is e-Boekhouden.nl geschikt voor iedere ondernemer. Het programma is erg gemakkelijk in gebruik, dus het bijhouden van je boekhouding is een eitje. Kom je ergens even niet uit? Dan staat de deskundige helpdesk altijd voor je klaar!

Wist je dat e-Boekhouden.nl de eerst 15 maanden zelfs helemaal gratis is voor startende ondernemers? Ervaar het zelf eens en profiteer vandaag nog van deze aanbieding.

Er zijn dus genoeg redenen waarom online boekhouden voor jou als ondernemer erg interessant is. Dus waar wacht je nog op? Start vandaag nog met online boekhouden en hou tijd over om jouw onderneming nog succesvoller te maken! Veel succes.

 

 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Voorkom een boete, doe btw-aangifte!
Samenwerken met een boekhouder, ga jij voor de feestneus of de natte hond?
Coronaregels vanaf 25 februari
Voordelen van voor jezelf werken
Hoe omgaan met stress?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog