Deel dit blog
ZZP-Forum

Klanten in het buitenland? Maak het jezelf niet te moeilijk

29 november 2017   1984 keer gelezen  Fiscaal

Opgaaf ICP

Steeds meer ondernemers krijgen te maken met buitenlandse bedrijven. Dit komt vooral doordat veel webshops of websites werken met buitenlandse leveranciers. Of juist Nederlandse producten in het buitenland verkopen. Omzet is omzet, toch? Ook in de dienstverlening is het als zzp’er steeds makkelijker om jezelf te ‘verhuren’ aan internationale bedrijven. Maar hoe gaat de Belastingdienst daarmee om?

Leveren aan het buitenland? Doe opgaaf ICP

Als ondernemer ben je verplicht opgaaf ICP (ICP-aangifte) te doen van alle leveringen en diensten naar andere EU-landen. Hiermee geef je aan dat je zelf geen belasting afdraagt over deze prestaties, maar dat die klant dat in zijn of haar eigen land doet. Je stuurt dus ook een factuur zónder btw!

Deze opgaaf ICP doe je naast de gebruikelijke btw-aangifte. Het totaalbedrag moet dan ook overeenkomen met het bedrag op de btw-aangifte onder 3b ‘Leveringen naar/diensten in landen binnen de EU’.

Rompslomp en valkuilen

Voor elke levering (of dienst) naar het buitenland moet je een aparte regel in de ICP-aangifte aanmaken. Hierin geef je drie zaken aan:

  1. De landcode van het land waarin de klant zich bevindt.
  2. Het btw-nummer van de klant.
  3. Het bedrag van de levering.

Als je maandelijks meerdere leveringen naar het buitenland doet kan dit een behoorlijk tijdrovende klus worden. Daarnaast controleert de Belastingdienst of alle btw-nummers daadwerkelijk kloppen. Heb je een verkeerd btw-nummer ingevuld (of gekregen van de klant)? Dan kun je na een waarschuwing een fikse boete verwachten.

Bespaar tijd en voorkom boetes

Gelukkig zijn er alternatieven en hulpmiddelen om tijd te besparen en de kans of fouten te minimaliseren. Via btw-nummer-controle.nl kun je eenvoudig btw-nummers controleren. De eerste controles zijn gratis en je ziet meteen of het btw-nummer klopt.

Ben je veel tijd kwijt met je ICP-aangifte? Kijk dan eens naar een softwarepakket. Bij Fiscaal-online.nl kun je bijvoorbeeld voor nog geen 11 euro per maand alle cijfers importeren en direct naar de Belastingdienst sturen. Dat scheelt frustratie en is altijd goedkoper dan je uurtarief.

Een laatste tip

Doe op tijd aangifte. Als een btw-nummer niet klopt, of je moet op de gegevens van je klant wachten, kun je te laat zijn met je aangifte. De Belastingdienst kijkt naar het moment waarop de betaling is ontvangen. Als je te laat aangifte ICP doet loop je het risico op een boete. Zorg er dus voor dat je op tijd start én betaalt!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Meld je vandaag nog aan voor de KOR
Wat betekent aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers?
Liquiditeit, wat is het?
Hoe doe je btw-aangifte? (video)
Prinsjesdag, wat verandert er voor jou?

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog