Deel dit blog
ZZP-Forum

Btw-aangifte: fouten & tips - update

23 april 2018   7048 keer gelezen  Administratie en boekhouding, Fiscaal

btw-aangifte fouten en tips

Heb jij je btw-aangifte van kwartaal 1 (of de maand maart) al gedaan? Deze moet je uiterlijk 30 april verstuurd hebben. Zorg dat je op tijd btw-aangifte doet! Kijk eens naar deze tips hoe je btw-boetes voorkomt. Want deze btw-fouten worden namelijk nog steeds gemaakt.

Te laat btw-aangifte doen

Zorg dat je altijd voor de laatste dag van de btw-maand je hebt gedaan. Boete voor te laat (of helemaal geen) aangifte doen is minimaal € 50. Wacht niet tot de laatste dag van de maand. Maak als het even kan vroeg in de maand een begin met je btw-aangifte.

Te laat betalen

Niet alleen de aangifte, maar ook de betaling van je btw moet op de laatste dag van de maand binnen zijn. Voor kwartaal 1 is dit dus 30 april. Dit is nu een maandag, maar soms valt de laatste dag van de btw-periode in het weekend. Banken zijn gesloten in weekenden en op feestdagen. Dit betekent dat er geen bankverkeer is op die dagen. Het kan dus zijn dat je wel op tijd aangifte hebt gedaan, maar dat jouw bank pas de eerstvolgende werkdag de btw heeft overgemaakt naar de Belastingdienst. Je loopt dan het risico op een boete, die 3% van het btw-bedrag is. Deze boete is minimaal € 50 en kan oplopen tot € 5.278.

Te weinig btw betalen

Ook voor te weinig betaalde btw loop je risico op boetes. Als je verkeerd aangifte hebt gedaan, en je betaalt daardoor minder btw dan dat je eigenlijk zou moeten, kun je een boete krijgen. Deze is ook 3% van het te betalen bedrag, met een maximum van € 5.278. Controleer je aangifte dus altijd goed, zodat je niet te weinig btw aangeeft.

Verkeerde factuurdatum

Een veelgemaakte fout is het aanhouden van een verkeerde datum in de btw-aangifte. Stel, je hebt een factuur gestuurd op 25 maart (kwartaal 1 dus), maar je krijgt deze pas op 15 april betaald (kwartaal 2). In welke btw-aangifte neem je deze dan mee?

Antwoord: in kwartaal 1. Je moet namelijk altijd de datum aanhouden wanneer je de factuur stuurt. En je moet de btw altijd afdragen, ook al is de factuur (nog) niet betaald.

Verkeerde maanden meenemen in btw-aangifte

Let ook op dat je voor de juiste maanden aangifte doet. Het zou je verbazen hoe vaak ondernemers maanden, die niet in dat tijdvak vallen, meenemen in de btw-aangifte. Je moet voor 30 april aangifte doen over de maand maart, of kwartaal 1. Dat is januari-februari-maart. Het kan verwarrend zijn als je in april aangifte doet. Sommige ondernemers maken dan de fout om ook voor april aangifte te doen, terwijl het kwartaal tot en met maart loopt.

Leveringen vanuit en naar het buitenland

Als je leveringen hebt gedaan vanuit of naar het buitenland, gelden er aparte btw-regels. Er is een verschil tussen handel met andere EU-landen en handel met landen buiten de EU. Als je goederen of diensten hebt geleverd aan landen binnen de Europese Unie moet je andere aangifte doen, namelijk de zogenaamde Opgaaf ICP. Dit kun je doen via de website van de Belastingdienst. Let dus goed op als je buitenlandse handel drijft. Dit heeft invloed op je btw-aangifte.

Wil je eenvoudig opgaaf ICP doen, bijvoorbeeld voor meerdere bedrijven? Kijk eens op Fiscaal-Online.nl.

Administratie op niet orde

Het blijft een veelgemaakte fout. Je hebt het druk als (zelfstandige) ondernemer. Je hebt geen tijd voor je boekhouding. Daardoor loopt deze wat achter. Dan breekt de tijd voor btw-aangifte aan en kom je in tijdnood. Zorg daarom dat je administratie op orde is voordat je btw-aangifte gaat doen. Geef vervolgens de btw van alle kosten die je hebt gemaakt op bij de aangifte. Heb je moeite met het op orde krijgen van je administratie? Misschien is online boekhouden, met boekhoudsoftware, iets voor jou.

Let op: zoals je waarschijnlijk wel weet mag je de btw van eten en drinken in horeca (dus zakendiners, -lunches en dergelijke) niet opgeven bij de btw-aangifte. Neem deze zakelijke kosten trouwens wel op in je administratie voor de inkomstenbelasting.

Privéaankopen

Pas ook goed op met privéaankopen. Je mag alleen de btw aangeven van aankopen die je voor je bedrijf hebt gedaan. Als je slim bent gebruik je hiervoor altijd je zakelijke rekening, zodat je zakelijke en privé-financiën altijd gescheiden blijven.

Verkeerde btw-aangifte: suppletie

Kom je erachter dat je verkeerde btw-aangifte hebt gedaan? Geen paniek. Je kunt de aangifte verrekenen in de volgende btw-aangifte. Heb je een fout gemaakt van meer dan 1000 euro? Dan moet je een zogenaamde suppletie-aangifte invullen. Een suppletie-formulier is te downloaden via de Belastingdienst.

Kleineondernemersregeling

Zeker in de eerste jaren van je bedrijf kan het zijn dat je nog niet zo veel btw hoeft te betalen. Vergeet dan niet gebruik te maken van de kleineondernemersregeling. Als je minder dan € 1.883 per jaar aan btw moet betalen kom je in aanmerking voor belastingvermindering. Als je minder dan € 1.345 aan btw in een jaar hebt, hoef je zelfs helemaal geen btw te betalen. Dat betekent dus dat als je bijvoorbeeld € 800 aan btw-aangifte hebt, je deze niet hoeft te betalen.

Let op: Je moet wel gewoon btw-aangifte doen, ook al hoef je geen btw te betalen. Doe dus altijd btw-aangifte!

Belastingdienst Btw-Alert

Vergeet je nog wel eens aangifte te doen? Of ben je wel eens te laat? Download de app van de Belastingdienst. Met deze Btw-Alert vergeet je nooit meer een btw-aangifte. Of stel zelf in de agenda van je smartphone in dat je ieder kwartaal een herinnering krijgt dat je btw-aangifte moet doen.

Heb je nog vragen over btw-aangifte? Stel ze in het forum!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Wat betekent aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers?
Kleineondernemersregeling 2020 (alles over de KOR)
Boekhouden voor zzp’ers
Waarom (online) boekhouden?
Voorkom een boete, doe btw-aangifte!
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog