Deel dit blog
ZZP-Forum

Extra maatregelen voor zzp'ers tijdens coronacrisis - update

14 mei 2020   1010 keer gelezen  Ondernemen, Financieel, Economie

Door het coronavirus en de bijkomende maatregelen, lopen veel ondernemers inkomsten mis. Klussen worden afgezegd en verschillende zaken moeten helaas de deuren sluiten. Het is daarom een onzekere tijd voor veel mensen. De overheid heeft een aantal maatregelen getroffen om ondernemers te ondersteunen. Hieronder de regelingen voor zzp’ers op een rij:

1. Tozo: De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers

De Tozo is een noodvoorziening die bedoeld is voor zzp’ers die het écht nodig hebben. Ondernemers die door de coronacrisis zwaar in de problemen komen en hierdoor niet eens meer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Als je de Tozo wilt aanvragen dan moet je aan bepaalde eisen voldoen. Je moet gemiddeld meer dan 23,5 uur per week werken in je bedrijf, je woonplaats en bedrijf moeten beide in Nederland zijn, je inschrijving bij de Kvk vond plaats voor 17-03-2020 18:45, en je bent 18 jaar of ouder en ontvangt geen AOW.  De regeling werkt met terugwerkende kracht tot 1 maart 2020 en geldt vooralsnog tot 1 juni 2020. Als je dus vanaf 1 maart 2020 al in de financiële problemen bent gekomen door coronamaatregelen, kun je bij de gemeente waar je woont een aanvraag indienen. Mocht je pas in mei 2020 in de financiële problemen komen, dan kun je op dat moment ook een aanvraag indienen. Bij het indienen heb je een aantal documenten nodig, bekijk voor alle regels de site van jouw gemeente.

2. Bijzonder uitstel van betaling voor belastingschulden

Heb je belastingschulden? Dan is het mogelijk om bijzonder uitstel van betaling aan te vragen voor 3 maanden. Dit kan via een eenvoudig online formulier van de Belastingdienst. Let op! Om in aanmerking te komen moet je wel eerst je aangifte hebben gedaan, en een aanslag hebben ontvangen. Het bijzonder uitstel van betaling geldt voor alle aanslagen, zoals bijvoorbeeld: inkomstenbelasting, zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting (btw), en geldt vooralsnog tot 19 juni 2020.

3. TOGS: Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19

De gezondheidsmaatregelen van het kabinet hebben een directe impact op ondernemers in specifieke sectoren. Ben je zzp’er en actief in een van deze sectoren, dan heb je recht op de TOGS. Via de regeling TOGS kun je een eenmalige uitkering van € 4.000 netto krijgen, waarmee je jouw vaste lasten kunt betalen. Voldoe je aan alle voorwaarden dan kun je een aanvraag indienen via de Rijksoverheid, tot en met vrijdag 26 juni 2020. De uitbetaling van de eenmalige gift vindt zo snel mogelijk plaats nadat je aanvraag is ingediend.

4. BMKB: Borgstelling MKB-kredieten

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat staat via de BMKB borg voor kredieten van ondernemers, zodat je als ondernemer makkelijker geld kunt lenen. De borgstellingskrediet is verruimd en ook wordt de premie verlaagd van 3,9% naar 2%. Door deze verruimingsmaatregelingen kunnen banken makkelijker en sneller krediet verruimen en kun je als ondernemer sneller en meer geld lenen. Het BMKB kan gebruikt worden voor overbruggingskrediet of voor het bedrag dat je als bedrijf rood mag staan. De aanvraag voor BMKB loopt via de bank. 

5. KKC-regeling: Klein Krediet Corona

Speciaal voor het micro-, midden- en kleinbedrijf is er een nieuwe regeling in het leven geroepen. Met deze nieuwe overheidsregeling, ook wel KKC-regeling genoemd, kunnen ondernemers die een relatief kleine financieringsbehoefte hebben, makkelijk en snel een lening afsluiten. Je kunt de lening alleen gebruiken om de financiële tekorten, ontstaan door het coronavirus op te vangen.

De lening

Ondernemers die voor 1 januari 2019 staan ingeschreven bij de KVK kunnen een lening aanvragen van minimaal € 10.000,- en maximaal € 50.000,-. De looptijd van de lening is vijf jaar en de rente maximaal 4%. Daarnaast betaal je als ondernemer eenmalig een premie van 2% als vergoeding aan de staat. Het eerste jaar leen je aflossingsvrij, na twaalf maanden begin je met lineair (gelijkmatig) aflossen.

Waar kun je momenteel terecht voor de KKC-regeling?

Je kunt hier sowieso al voor terecht bij de volgende banken: Rabobank, ABN AMRO, ING, de Volksbank en Triodos. Overige financiers mogen de regeling onder bepaalde voorwaarden ook aanbieden of kunnen zich hiervoor aanmelden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Kijk voor meer informatie ook op de website van de Rijksoverheid.

Naast al deze maatregelen voor zzp’ers zijn er nog meer maatregelen voor het bedrijfsleven. Voor de gehele lijst kun je terecht op de pagina van de rijksoverheid. Wij wensen iedereen veel sterkte in deze tijd!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Prinsjesdag, wat verandert er voor jou?
Een zakelijke rekening, altijd doen!
Waar blijft mijn vakantiegeld?
Financieringsmogelijkheden, welke passen bij jou?
Een bedrijf starten in crisistijd
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog