Deel dit blog
ZZP-Forum

Depositogarantie, wat is dat eigenlijk?

17 mei 2021   1184 keer gelezen  Ondernemen, Financieel, Wetten en regels

Wat is een deposito?

Een deposito is al het geld wat bij de bank staat. Bijvoorbeeld op je lopende of spaarrekening.

Wat is depositogarantie?

Dit is de garantie dat als je bank failliet gaat, je tot 100.00 euro al je geld terugkrijgt. De Nederlandsche Bank (DNB) ‘staat dan garant’ zoals dat heet. Let op: deze garantie is per persoon, per bank. Dus heb je een hoger bedrag op je spaarrekening staan? Dan is het verstandig dit geld te spreiden.

Hoe krijg je een Depositogarantie?

Hier hoef je zelf niets voor te doen. De bescherming wordt namelijk automatisch geregeld. De Nederlandsche Bank (DNB) doet dit voor de overheid. Alle banken met een Nederlandse bankvergunning hebben deze regeling. Om te checken of jouw bank onder het depositogarantiestelsel valt, kijk je in het register Wet financieel Toezicht (Wft).

Kost een Depositogarantie geld?

Nee, voor deze garantie hoef je zelf niets te betalen. Dit doen alle banken in Nederland zelf. Zij betalen een premie aan het Depositogarantiefonds. Dit fonds zorgt ervoor dat als er een bank failliet gaat, alle rekeninghouders hun geld netjes terugkrijgen.

Waar moet ik op letten?

Stel, je bank gaat failliet. Hou er dan rekening mee dat De Nederlandsche Bank uiteindelijk beslist of je recht hebt op uitbetaling of niet. Zij kunnen je verzoek namelijk weigeren. Als je bijvoorbeeld je rekening hebt gebruikt voor criminele activiteiten, zoals het witwassen van geld, dan krijg je je geld natuurlijk niet terug.

Gelukkig is de kans klein dat er een bank in Nederland plots failliet gaat. Maar zeker weten, doen we het nooit. Met deze wet weet je in ieder geval zeker dat je tot 100 duizend euro altijd je geld terugkrijgt.

 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Fiets van de zaak, de nieuwe regels
Voorbelasting, wat is het?
Voorkom een boete, doe btw-aangifte!
Welke wetten wijzigen er in 2022?
Ga je jouw bedrijf verkopen? Let hier dan op
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog