Deel dit blog
ZZP-Forum

Regelingen voor zzp'ers tijdens coronacrisis - update

16 maart 2021   2207 keer gelezen  Ondernemen, Financieel, Economie

Door de aanhoudende coronacrisis en de strenge lockdown lopen veel ondernemers inkomsten mis. Opdrachten worden afgezegd en verschillende ondernemers hebben hun zaak noodgedwongen moeten sluiten. Het is een onzekere tijd voor velen.

Gelukkig heeft de overheid een aantal maatregelen getroffen waarbij je bijvoorbeeld inkomens-ondersteuning of een tegemoetkoming in je loonkosten krijgt. Tot het einde van juni is er een speciaal coronasteunpakket van kracht. Hieronder staan de regelingen die gelden voor zzp’ers:

1. Huurverlaging voor zzp’ers

Huur je een sociale woning, heb je een laag inkomen en betaal je in verhouding een hoge huur? Dan kun je in aanmerking komen voor een eenmalige huurverlaging. De huurverlaging wordt door de woningcorporaties doorgevoerd als je inkomen in 2019 laag was en je huur hoog. Is je inkomen bijvoorbeeld door Corona pas na 2019 gedaald tot een laag inkomen? Dan kun je de verlaging zelf bij de woningcorporatie aanvragen. Kijk voor meer informatie op de Rijksoverheid.nl.

2. De Tozo: de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers

De Tozo is een tijdelijke bijstand en is bedoeld voor zzp’ers die door de coronacrisis zwaar in de problemen zitten en waarbij het inkomen tot onder het sociaal minimum is gedaald. De Tozo-regeling startte in maart 2020 en loopt zoals het er nu naar uitziet door tot 1 juli 2021. Tijdens de afgelopen maanden zijn de Tozo-regels steeds een beetje aangepast en daarmee ook de naam. We zitten nu in Tozo 3. Deze is geldig van 1 oktober 2020 tot 31 maart 2021. De Tozo die volgt is Tozo 4. Dit vierde steunpakket loopt van 1 april tot 30 juni 2021.

Bij de gemeente waarin je woont kun je de aanvraag voor de Tozo indienen. Je moet hiervoor wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld minimaal 18 jaar oud zijn en nog niet de pensioenleeftijd bereikt hebben. Ook moet je vóór 17 maart 2020 18.45 uur gestart zijn met je onderneming en voldoen aan het urencriterium. Kijk voor de volledige lijst met voorwaarden op de website van de gemeente waarin jij woont en ontdek of jij in aanmerking komt voor de Tozo.

De hoogte van de Tozo-uitkering hangt ook af van de omzet die je maakt in de maanden waarover je de Tozo-aanvraag indient. Ook je huishoudsituatie is belangrijk. Ben je bijvoorbeeld alleen of woon je samen? De maximale uitkering kan oplopen tot een bedrag van € 1050 netto per maand. Als je partner ook zzp’er is dan kun je samen maximaal € 1500 krijgen.

3. Bijzonder uitstel van betaling voor belastingschulden

Heb je belastingschulden? Dan is het mogelijk om bijzonder uitstel van betaling aan te vragen voor 3 maanden. Dit kan eenvoudig via een online formulier van de Belastingdienst. Let op! Om in aanmerking te komen moet je wel eerst aangifte hebben gedaan bij de Belastingdienst en een aanslag hebben ontvangen. Het bijzonder uitstel van betaling geldt voor alle aanslagen, zoals bijvoorbeeld: inkomstenbelasting, zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting (btw). Tot en met 30 juni 2021 kun je bijzonder uitstel van belasting aanvragen of kun je het huidige uitstel verlengen.

4. TOGS: Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren

Het is helaas niet meer mogelijk om de TOGS-regeling aan te vragen. Mensen die in aanmerking kwamen voor deze regeling kunnen nu mogelijk gebruikmaken van de TVL, Tegemoetkoming Vaste Lasten. Kom je hiervoor in aanmerking dan word je geholpen bij het betalen van een deel van je vaste lasten zoals je huur en verzekeringen.

5. TONK: ondersteuning noodzakelijke kosten

Heb je als gevolg van de Coronacrisis veel minder inkomsten en kun je je lasten niet meer betalen? Dan kom je in aanmerking voor de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Het is een vergoeding voor noodzakelijke kosten zoals huur, aflossing hypotheek, kosten voor gas, water en licht. Deze regeling loopt via je eigen gemeente en gaat met terugwerkende kracht gelden van 1 januari 2021 tot 30 juni 2021.

6. BMKB: Borgstelling MKB-kredieten

Via de BMKB regeling staat het ministerie van Economische Zaken borg voor de kredieten van ondernemers. Zo kun je als ondernemer makkelijker geld lenen. Het borgstellingskrediet is verruimd en ook de premie is verlaag. Door deze maatregelingen kunnen banken makkelijker en sneller krediet verruimen en kun je als ondernemer sneller en meer geld lenen. Het BMKB kan gebruikt worden voor overbruggingskrediet of voor het bedrag dat je als bedrijf rood mag staan. De aanvraag voor BMKB loopt via de bank.

7. KKC-regeling: Klein Krediet Corona

Met deze overheidsregeling, ook wel KKC-regeling genoemd, kunnen ondernemers die een relatief kleine financieringsbehoefte hebben, makkelijk en snel een lening afsluiten. De overheid staat voor 95% garant voor deze overbruggingskredieten. Je mag de lening alleen gebruiken om de financiële tekorten die zijn ontstaan door het Coronavirus, op te vangen.

De lening

Ondernemers die voor 1 januari 2019 ingeschreven staan bij de KVK en voldoende winstgevend zijn kunnen een lening aanvragen van minimaal € 10.000,- en maximaal € 50.000,-. De looptijd van de lening is vijf jaar en de rente maximaal 4%. Daarnaast betaal je als ondernemer eenmalig een premie van 2% als vergoeding aan de staat. Het eerste jaar leen je aflossingsvrij, na twaalf maanden begin je met lineair (gelijkmatig) aflossen.

Waar kun je momenteel terecht voor de KKC-regeling?

Je kunt hiervoor terecht bij de volgende banken: Rabobank, ABN AMRO, ING, de Volksbank en Triodos. Overige financiers mogen de regeling onder bepaalde voorwaarden ook aanbieden of kunnen zich hiervoor aanmelden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Kijk voor meer informatie over de KKC-regeling ook op de website van de Rijksoverheid.

Naast al deze regelingen voor zzp’ers zijn er nog meer regelingen voor het bedrijfsleven. Voor de gehele lijst kun je terecht op de pagina van de Rijksoverheid.

Wij wensen iedereen veel sterkte in deze tijd!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Wat zijn crediteuren?
Voorbelasting, wat is het?
Voorkom een boete, doe btw-aangifte!
Depositogarantie, wat is dat eigenlijk?
Aan welke kosten moet je denken bij het starten van je eigen bedrijf?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog