Deel dit blog
ZZP-Forum

Waar blijft mijn vakantiegeld?

30 juli 2020   757 keer gelezen  Lifestyle, Ondernemen, Financieel

Het is weer zover, het is ondanks alles toch vakantietijd. Je vrienden die in loondienst werken hebben in mei of juni hun vakantiegeld ontvangen (en het alweer uitgegeven). En jij? Jij niet, want jij bent zzp’er.

Wanneer je in loondienst bent is je werkgever verplicht om minimaal 8% (van je brutoloon) aan vakantiegeld per jaar uit te keren. Als zzp’er krijg je geen vakantiegeld uitgekeerd. Toch zijn er als zzp’er verschillende manieren om aan vakantiegeld te komen. In dit blog lees je 5 tips:

 

1. Pas je uurtarief aan

Dit is meer een algemene tip, maar misschien wel de belangrijkste. Niet alleen de kosten voor wonen en leven zijn duurder geworden, ook voor vakanties betalen we hogere prijzen. Alles wordt duurder, pas daarom je uurtarief aan.  Check met behulp van de blog “hoe bepaal je je uurtarief” of je wel het juiste uurtarief hanteert.

2. Maak een vakantiespaarpotje

Het klinkt heel logisch: Zet een vast percentage van je winst apart op een andere rekening. Je kunt natuurlijk zelf bepalen wanneer je dit geld uitkeert aan jezelf. Het percentage bepaal je zelf maar als tip zou ik willen meegeven om voor minimaal 8% te gaan.

Een soort gelijk potje is ook handig voor in tijden met minder opdrachten. Wist je dat 80% van de ondernemers dit vergeet? Het kan je veel stress besparen.

3. Houd rekening met laat betalende klanten

Je hebt snoeihard gewerkt om die opdracht voor je vakantie af te krijgen en hebt die beloning meer dan verdiend maar je weet van de klant dat hij/zij een late betaler is. Wat doe je dan? Spreek van te voren af dat je gedurende de opdracht delen factureert, dan heb je in ieder geval al een deel van het geld binnen en kun je toch lekker onbezorgd op vakantie.

4. Grote opdracht? Zet wat geld opzij

Vind je het nou minder prettig om bij iedere opdracht geld opzij te zetten? Zet dan in ieder geval een deel van de opbrengst van een grote opdracht opzij. Zo merk je bijna niet dat er wat minder geld binnenkomt en heb je toch een leuk bedragje in het potje.

5. Zakenreis? Verleng dit tripje

Zakenreis in Parijs? Verleng je reis met een paar dagen, laat je partner overkomen en maak er een romantische weekendje Parijs van. In Nederland mag je de kosten die je maakt voor deze reis gedeeltelijk en onder specifieke voorwaarden aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Tip: bewaar de bonnetjes in je boekhoudapp!

 

Tot slot wil ik nog één ding kwijt: Fijne vakantie!

 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Fiets van de zaak, de nieuwe regels
Coronaregels vanaf 25 februari
Voordelen van voor jezelf werken
Voorbelasting, wat is het?
Voorkom een boete, doe btw-aangifte!
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog