Deel dit blog
ZZP-Forum

Fiets van de zaak, de nieuwe regels

20 april 2020   2637 keer gelezen  Lifestyle, Ondernemen, Financieel, Duurzaamheid, Wetten en regels

We schreven het twee jaar geleden al: de regeling voor de fiets van de zaak moet makkelijker worden. Per 1-1-2020 is deze fiscale regeling namelijk veranderd en gelden er nieuwe regels. Fijn dat er geluisterd is toch 😉?!

Als ondernemer mag je met de nieuwe regeling de fiets van de zaak, fiscaal gezien, onbeperkt privé gebruiken. Dus ook voor het wegbrengen van de kinderen, de boodschappen doen of een fietstochtje met lekker weer.

De regeling geldt voor alle soorten fietsen. Het leuke is dat het niet uitmaakt of je een elektrische fiets, racefiets of zelfs een bakfiets aanschaft, de regeling geldt voor alle soorten fietsen!

Wat houdt de nieuwe regeling in?

In de nieuwe situatie wordt de bijtelling opgeteld bij jouw inkomen als zzp’er, net zoals dat bij de auto van de zaak normaal gesproken gebeurt. De bijtelling voor de fiets van de zaak bedraagt 7% van de consumentenprijs (incl. btw) van de fiets. Naast deze 7% bijtelling hoef je geen verdere correctie voor eventueel privégebruik te berekenen.

Let op: fiets je als zzp’er op dit moment zakelijke kilometers met je privé fiets dan verandert er niks en blijf je gewoon € 0,19 per kilometer als bedrijfskosten opvoeren.

Rekenvoorbeeld nieuwe regeling

Stel je voor: je hebt een inkomen van € 35.000,- bruto per jaar en je schaft een fiets aan van € 2.000,- dan betaal je daarover 7% bijtelling. Dat is € 140,- euro per jaar. Deze bijtelling wordt bij het bruto inkomen opgeteld waardoor je hierover dus ook belasting gaat betalen, € 58,- per jaar in dit geval. Wanneer we dit bedrag delen door 12 maanden dan komt het er dus op neer dat je voor de fiets € 4,83 per maand netto kwijt bent. 

 

De voordelen:

Naast het financiële voordeel zitten er nog veel meer voordelen aan het fietsen naar je werk:

  • Fietsen vermindert stress

Denk alleen al even aan het volgende: geen overvolle wegen, gebrek aan parkeerplek, linksrijders, files... heerlijk toch?

  • Het is goed voor je hart en bloedvaten

Doordat je beweegt worden je afvalstoffen beter afgevoerd en raken je bloedvaten minder snel verstopt.

  • Fietsen zorgt voor vetverbranding

Je hoeft jezelf hiervoor niet helemaal af te matten, 3x per week een half uurtje op een gemiddeld tempo is al voldoende.

  • Het is goed voor je hersenen

De bloedcirculatie in je hersenen neemt toe en dat betekent meer scherpte, helderheid en een beter geheugen.

Én nu je op de snelwegen in Nederland toch nog maar maximaal 100 mag rijden, ben je er op je speedpedelec misschien nog wel sneller!

Misschien is dit voor jou wel het laatste zetje dat je nodig had om eindelijk een keer op de fiets naar de klant of kantoor te gaan. Veel fietsplezier 😊!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Depositogarantie, wat is dat eigenlijk?
Waar blijft mijn vakantiegeld?
Coronaregels vanaf 25 februari
Voordelen van voor jezelf werken
Voorbelasting, wat is het?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog