Deel dit blog
ZZP-Forum

Een bedrijf starten in crisistijd

4 mei 2020   1404 keer gelezen  Marketing, Ondernemen, Starten, Economie

Je droomt er al jaren van om voor jezelf te beginnen. Zo’n beetje alles geregeld en dan gooit het coronavirus roet in het eten. Je vraagt je af of het wel slim is om in deze tijd een eigen bedrijf te starten. Heb je de ballen om het nu te doen? Of wacht je liever nog even tot na de crisis? Je bent vast niet de enige zzp’er die met deze vraag worstelt. Daarom geven wij jou graag onze tips!

Het juiste moment

Starten tijdens een wereldwijde crisis. Is dat wel handig en is het wel het juiste moment om zekerheid in te ruilen voor een nieuw avontuur. Tja, wanneer is het wel een goed moment? Er is altijd wel iets in je leven waarom je het niet zou doen. Wanneer je bedrijf levensvatbaar is op dit moment, dus bijvoorbeeld een webshop, dan kun je prima starten. Het is misschien niet zo handig om nu een koffietentje te openen, maar het is zeker niet onmogelijk. Met de juiste dosis lef en creativiteit kan alles! Doe wat voor jou goed voelt. Er zijn nog steeds duizenden mensen die besluiten om zich in te schrijven bij de KvK.

Tip van flip

Om je een eindje op weg te helpen hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Pas je ondernemingsplan aan

Was je iets van plan wat nu wat lastig uitvoerbaar is of misschien zelfs helemaal niet mogelijk? Gooi je ondernemingsplan dan eens over een andere boeg. Mogelijk kun jij je diensten online aanbieden? Of je producten opsturen?

Had je nog niet echt een idee dan is het starten van je eigen bedrijf nu een uitgelezen kans. Er is in bepaalde sectoren juist extra vraag naar bepaalde diensten. Jij kunt in dat gat springen!

Wees creatief

Denk groter. Gebruik social media om bereik te creëren. Pas je aan, aan de situatie en laat zien dat je flexibel bent. Je mag best eens buiten de lijntjes kleuren om er een succes van te maken.

Beheer je debiteuren goed

Het zou jammer zijn als je na een paar maanden al moet concluderen dat het geen succes was. Je moet wel voorzichtig zijn met wat je doet en je financiën goed in de gaten houden. Het is belangrijk dat je je debiteuren beheert en hier strak opzit. Voorkom wanbetalers die uiteindelijk jou de kop gaan kosten. 

Parttime ondernemen

Als je nog meer risico wilt spreiden is het misschien verstandiger om langzaam een klantenkring op te bouwen en in eerste instantie parttime te gaan ondernemen. Zo blijf je nog even in loondienst en kun je stapje voor stapje je eigen onderneming opbouwen. Hierdoor ben je niet alleen afhankelijk van jouw opdrachtgevers of klanten.

Besparen op kosten

Naast inzicht in de cijfers, moet je realistisch kijken naar de kosten. Zijn ze in verhouding met de omzet die je verwacht? Kijk eens of je kunt besparen op vaste lasten. Doe bijvoorbeeld je boekhouding zelf. Bij e-Boekhouden.nl zijn de eerste 15 maanden gratis. Zo heb je in ieder geval op het gebied van boekhouden géén kosten. Ook zakelijke rekeningen kun je vaak met een korting aanschaffen en zo zijn er wel meer acties. Het loont om je hier eens in te verdiepen.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Wat zijn crediteuren?
Video inzetten voor crowdfunding
Zzp’er worden? Waar moet je aan denken? (update)
Dat staat als een Huis: Huisstijl
Top 10 best gelezen artikelen op ZZP-Forum
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog