Deel dit blog
ZZP-Forum

Hulp gezocht, zzp’er in je bedrijf

5 mei 2021   868 keer gelezen  Time management, Productiviteit, Ondernemen

Groeit je bedrijf en ben je op zoek naar hulp in de vorm van een zzp’er of freelancer? Wij hebben de tips voor je op een rij gezet.

Je bedrijf timmert lekker aan de weg. De opdrachten vliegen je om de oren. Je denkt: ‘Is het niet verstandig om iemand in te huren op zzpbasis?’ Maar waar moet ik dan rekening mee houden en waar moet ik aan denken? In dit blog hebben wij 3 tips voor je op een rijtje gezet.

Huur je tijdelijk een zzp’er in, denk dan hier aan:

Tip 1: Maak duidelijke afspraken met je zzp’er en leg deze vast

Ga je in zee met een zzp’er, dan is het heel verstandig om duidelijke afspraken met elkaar te maken en deze vast te leggen. Leg dit bijvoorbeeld vast in een opdrachtbevestiging of een freelanceovereenkomst. Daarin beschrijf je de volgende punten:

  • De persoonlijke gegevens van jou als opdrachtgever, maar ook die van de zzp’er;
  • De omschrijving van de verschillende opdrachten die de zzp’er gaat doen;
  • De termijn waarin de zzp’er de opdrachten gaat doen;
  • Wat voor een vergoeding de zzp’er krijgt en hoeveel dat bijvoorbeeld is per uur;
  • Bijzondere zaken, zoals geheimhoudingsplicht of relatiebeding (mag de zzp’er bijvoorbeeld ook voor anderen werken?);
  • Leg ook vast hoe je omgaat met intellectueel eigendom zoals: uitvindingen, foto’s, muziek etc.

Let op: Vraag als opdrachtgever ook altijd de algemene voorwaarden van de zzp’er op. Geef je hier te snel akkoord op, dan zit je vast aan de voorwaarden die daarin staan. Je kunt in overleg met elkaar schriftelijk van de voorwaarden afwijken, zet dit bijvoorbeeld in de opdrachtbevestiging of overeenkomst.

Tip 2: Betaal de zzp-factuur op tijd

Het kan heel vervelend zijn als je je factuur niet op tijd betaald krijgt. Als opdrachtgever weet je vast hoe dit voelt en heb je zelf misschien ook wel eens op je geld moeten wachten. Betaal daarom op tijd! Er zijn wettelijke betaaltermijnen waaraan je je moet houden. Doe dit zelf dan ook en laat jouw zzp’er zien dat hij gewaardeerd wordt.

Let op: Betaal je de factuur die je krijgt van de zzp’er te laat, dan mag hij een schadevergoeding voor de incassokosten bij jou in rekening brengen.

Tip 3: Controle Belastingdienst

Vroeger moest je zorgen voor een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) als je een zzp’er inhuurde. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is daarvoor in de plaats gekomen. Makkelijk gezegd staat in die wet dat je zelf voor een duidelijke overeenkomst moet zorgen tussen jou en de zzp’er.

Maar waarom is dat dan zo belangrijk? De Belastingdienst wil weten of de zzp’er die voor jouw werkt niet in dienst is bij jou. Je hebt namelijk kans dat als je geen modelovereenkomst hebt opgesteld je naheffingen moet betalen aan de Belastingdienst. Je gaat dan betalen voor bijvoorbeeld:

  • werknemersverzekeringen;
  • loonbelasting
  • en de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet.

En dat wil je natuurlijk niet! De naheffing kan heel snel oplopen in bedrag en daarom wil je vooraf zeker weten dat je geen risico loopt.

Let op: Via de site van de Belastingdienst kun je goedgekeurde modelovereenkomsten vinden. Doe er je voordeel mee en voorkom een boete van de Belastingdienst.

Huur gerust een zzp’er of freelancer in. Je zult zien dat het je een hoop werk kan schelen. En het zorgt natuurlijk ook voor wat extra gezelligheid én meer resultaat in je bedrijf! Veel succes.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Hoe omgaan met stress?
Tijd voor een frisse wind?
Hoe registreer ik mijn uren?
5 tips voor een betere concentratie
Time management. Hoe het wel werkt
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog