Deel dit blog
ZZP-Forum

5 tips voor een betere concentratie

9 januari 2019   1151 keer gelezen  Time management, Productiviteit, Ondernemen

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Je wilt er weer volle bak voor gaan, maar merkt dat je zo af en toe een spanningsboog van een goudvis hebt. Je krijgt niets gedaan. Irritant! Daarom hebben wij voor jou een aantal tips hoe je jouw concentratie kunt verbeteren.

Druk, druk, druk. Ik hoor het je al zeggen. Maar heb je het wel echt zo druk of krijg je gewoon weinig gedaan, waardoor het druk lijkt? Je concentreren is namelijk helemaal niet zo gemakkelijk. Vraag jezelf maar eens af hoe vaak je per dag wordt gebeld of even op Facebook kijkt? Oeps!

Tip 1. Neem korte pauzes

8 uur achter elkaar werken houdt niemand vol. Las dus korte pauzes in. Hierdoor zal je productiever zijn en meer werk verzetten. Een voorbeeld van een pauzeschema is bijvoorbeeld 52 minuten werken om vervolgens 17 minuten pauze te nemen. Maar dat is misschien weer een beetje te veel van het goede. Er moet ook geld verdiend worden! Vind hiervoor een goede balans en je zult zien dat het effect heeft.

Tip 2. Blok je agenda voor administratieve taken

Het doen van je boekhouding vereist veel denkwerk. Het is niet handig als je hierbij wordt afgeleid. In plaats van hier iedere keer 10 minuten aan te besteden, kun je dit soort taken beter achter elkaar doen. Hierdoor hoeft het niet steeds tussendoor, met het gevolg dat je andere taken ook minder makkelijk afkrijgt. Jouw hersenen komen namelijk pas na 20 minuten in een flow waardoor je geconcentreerd kunt werken.

Tip 3. Blokkeer internet

Werk je veel op een computer of een laptop? Internet is de grote boosdoener qua afleiding. Want hoe verleidelijk is het om toch even op een andere website te kijken of je mail te checken? Zet daarom, als het kan, je internet uit. Dan heb je niet eens de kans om op internet te gaan surfen en vervolgens weer een half uur verder te zijn.

Tip 4. Zet je smartphone of de notificaties uit

We kunnen bijna niet meer zonder onze smartphone. We checken onze smartphone namelijk veel vaker dan we denken. Whatsapp melding hier, notificatie daar. We worden constant uit onze concentratie gehaald door alle oplichtende berichten op dat kleine schermpje. Zet daarom je notificaties of zelfs je hele smartphone uit. Grote kans dat je nu ongestoord je werk kunt doen!

Tip 5. Zeg vaker nee

Een andere valkuil is overal ‘ja’ tegen zeggen. Vraagt iemand of je nog snel iets voor hem of haar kunt betekenen, maar ben je op dat moment net lekker bezig met een ander project? Zeg nee. Zo voorkom je dat je te veel op je hals haalt en vervolgens niet meer geconcentreerd aan een ding tegelijk kunt werken.

Bovenstaande tips liggen natuurlijk voor de hand en stiekem weten we ook allemaal wel waar het aan ligt. Hierbij dus weer even een reminder! Met een betere concentratie, ben je ook veel productiever. Een win-winsituatie ;-).

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Hoe omgaan met stress?
Tijd voor een frisse wind?
Hulp gezocht, zzp’er in je bedrijf
Hoe registreer ik mijn uren?
Time management. Hoe het wel werkt

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog