Deel dit blog
ZZP-Forum

Hemelvaartsdag, wat is dat ook alweer?

13 mei 2021   552 keer gelezen  Ondernemen

Wat is Hemelvaartsdag?

Hemelvaartsdag is de dag waarop in het christendom wordt herdacht dat Jezus is opgevaren naar God, Zijn Vader, in de hemel. Dat gebeurde na Zijn Opstanding uit de dood (Pasen). Hemelvaart is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Er is namelijk geen wet die vertelt dat bepaalde feestdagen ook vrije dagen zijn voor werknemers.

Is iedereen vrij op Hemelvaartsdag?

Zoals we net al zeiden, is niet iedereen vrij op Hemelvaartsdag. Dit ligt onder andere aan de sector waarin je werkt. Werk je bijvoorbeeld als politie, dan bestaat de kans dat je gewoon moet werken. Vaak staat er in een cao of arbeidsovereenkomst dat je vrij bent of niet.

Jij als zelfstandige hebt geen cao, dus mag je zelf bepalen of je gaat werken op een officiële feestdag of niet. Dit geldt dus ook voor Hemelvaartsdag. Hou er wel rekening mee dat veel bedrijven op een dag als deze gesloten zijn. Dus de kans is groot dat je langer moet wachten op een reactie of op een betaling die nog openstaat. Omdat Hemelvaartsdag op een donderdag valt, nemen veel mensen ook op vrijdag vrij, waardoor een reactie vaak pas na het weekend komt.

Feestdag, heb ik recht op een vrije dag?

Vanuit de overheid is er geen wettelijk recht op een vrije dag op een bepaalde feestdag. Wil je meer weten over officiële vrije dagen? Bekijk dan dit artikel van de Rijksoverheid.

Of je morgen nou gaat werken of vrij bent en iets leuks gaat doen, wij wensen je in ieder geval een hele fijne dag toe!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Waarom (online) boekhouden?
Coronaregels vanaf 25 februari
Voordelen van voor jezelf werken
Hoe omgaan met stress?
Voorbelasting, wat is het?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog