Deel dit blog
ZZP-Forum

Welke wetten wijzigen er in 2022?

9 december 2021   1445 keer gelezen  Ondernemen, Personeel, Wetten en regels

Nieuwe wetten 2022

Er staat weer bijna een nieuw jaar voor de deur en dat betekent automatisch dat er ook een aantal wetten en regels veranderen in ondernemersland. In dit artikel hebben we een aantal belangrijke ondernemerswijzigingen voor je op een rijtje gezet.

1) Woonadressen worden afgeschermd

De Kamer van Koophandel schermt vanaf 1 januari 2022 de woonadressen van ondernemers en bestuurders af. De adressen die in het Handelsregister van de KvK staan, zijn vanaf het nieuwe jaar alleen nog maar te gebruiken door overheidsorganisaties en door bijvoorbeeld de Belastingdienst, advocaten en deurwaarders.

Let op: het vestigingsadres van een ondernemer kan nog wel worden opgevraagd, dit kan dus wel gelijk zijn aan het woonadres.

2) Belastingvrije thuiswerkvergoeding

Heb je werknemers in dienst die thuiswerken? Dan mag je die vanaf het nieuwe jaar een belastingvrije thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag geven. Dit kunnen zij gebruiken voor de kosten die ze maken voor bijvoorbeeld koffie, thee, toiletpapier etc.

3) Nieuwe zorgaanbieders moeten zich melden

Start je als zorg- of jeugdhulpaanbieder, dan ben je vanaf het nieuwe jaar verplicht je te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Je bent verplicht eerst wat informatie te geven over wanneer je start en welke vorm van zorg je aanbiedt. Pas daarna kun je starten. Wel zo veilig toch?

4) Minder belastingvoordeel door dalende zelfstandigenaftrek

Besteed je minimaal 1.225 uur aan je bedrijf en vallen je inkomsten onder winst uit onderneming, dan mag je gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek daalt in 2022 naar 6310 euro. Dit betekent dat je 6310 euro van je winst mag afhalen zodat je onder aan de streep minder inkomstenbelasting betaalt. Maar omdat de zelfstandigenaftrek ieder jaar daalt, betaal je ieder jaar meer inkomstenbelasting dan het jaar ervoor.

5) TLV en TOGS belastingvrij

Heb je tijdens de coronacrisis gebruik gemaakt van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) of de Tegemoetkoming Ondernemers getroffen Sectoren (TOGS)? Dan worden deze niet meegeteld bij de belastbare winst. Er wordt dus geen inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over deze regelingen geheven.

Dit waren een aantal van de wetswijzigingen die voor 2022 op stapel staan. Ben je nou benieuwd naar de nieuwe regels en wijzigingen die in de loop van 2022 doorgevoerd worden? Hou dan heel goed de website van de Kamer van Koophandel in de gaten en laat je niet verrassen door onverwachtse veranderingen.

Heel veel succes in het nieuwe ondernemersjaar!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Ga je jouw bedrijf verkopen? Let hier dan op
Thuiswerken toch weer de norm
Vanaf 1 juli geen ongewenste telefoontjes meer
Depositogarantie, wat is dat eigenlijk?
Fiets van de zaak, de nieuwe regels
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog