Deel dit blog
ZZP-Forum

Word jij zzp’er na het bereiken van de AOW-leeftijd?

8 oktober 2021   5710 keer gelezen  Ondernemen

Nog niet met pensioen, aan de slag als zzp'er

AOW-leeftijd bereikt? Lekker genieten dan. Of toch niet? Nee, dat hoeft dus helemaal niet. Er zijn genoeg mensen die de pensioenleeftijd bereikt hebben, maar er toch voor kiezen om wat extra’s bij te verdienen als zelfstandig ondernemer. Ze hebben genoeg kennis en ervaring om het te doen. Ga jij een poging wagen na je AOW-leeftijd?

Val niet in een gat na je pensioen!

In je werkende leven doe je heel veel ervaring op en leer je collega’s kennen waar je een band mee opbouwt. Ga je met pensioen dan is de kans groot dat je in een gat valt. Je hebt dan weinig te doen, minder contact met je collega’s en ook de regelmaat en structuur zijn ineens verdwenen.

Mensen gaan om verschillende redenen door als zelfstandig ondernemer, ook tijdens hun pensioen. Sommigen omdat ze de sociale contacten missen, anderen omdat ze zich heel erg vervelen. Maar soms kan dat ook zijn omdat ze nog een financieel gat willen opvullen. Wat extra vet op de botten voor een fijne oude dag is namelijk niet verkeerd.

De voordelen van werken als je de AOW-leeftijd al bereikt hebt

Als eerste ben je natuurlijk eigen baas. Wil je af en toe lekker genieten van de zon in de tuin, dan kan dat. Je deelt je eigen uren in en werkt zoveel als jezelf wilt.

Ten tweede heb je super veel ervaring en daarmee ook een streepje voor. Een beginner op de arbeidsmarkt is misschien wel goedkoper, maar door de jaren heen heb je een groot netwerk opgebouwd waardoor je gemakkelijker aan opdrachten komt. Daarnaast ken je jouw branche op je duimpje.

Als derde mag je alles wat je naast je AOW-uitkering verdient, helemaal zelf houden. Hierdoor loop je financieel minder risico. Mocht het niet lukken dan heb je het wel  geprobeerd en is er geen man over boord.

Senior, doe er je voordeel mee

Je bent als ervaren werknemer heel aantrekkelijk voor bedrijven. Je heb veel ervaring, waardoor je hoge kwaliteit biedt en minder tijd nodig hebt dan je jongere collega’s. Je kunt als oudere werknemer wel duurder zijn voor bedrijven maar als ze jou op zzp-basis inhuren hoeven ze je niet fulltime te betalen. Zo zijn ze minder kosten kwijt en verdien jij per uur een stuk meer dan dat je deed als werknemer.

Bovendien kun je nu de leuke klussen en projecten eruit kiezen en laat je de saaie voor wat ze zijn. 

Een nadeel van werken na je pensioen

Het kán voorkomen dat als je inkomen hoger wordt, je ook in een hoger belastingtarief wordt gedeeld. Hierdoor moet je misschien ook meer belasting gaan betalen. Zoek dus voordat je begint goed uit hoeveel je extra mag verdienen, zonder dat je daar last van krijgt.

Nu we een aantal voor- en nadelen hebben opgesomd kun je misschien een betere keuze maken. Uit werk kun je veel voldoening halen en niemand zal je dat verbieden. Werken mag je in Nederland namelijk gewoon je hele leven! Maar vergeet natuurlijk ook niet te genieten van je welverdiende pensioen. Je hebt immers al een hele tijd gewerkt.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Waarom (online) boekhouden?
Coronaregels vanaf 25 februari
Voordelen van voor jezelf werken
Hoe omgaan met stress?
Voorbelasting, wat is het?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog