Deel dit blog
ZZP-Forum

Zzp'er worden na het bereiken van de AOW-leeftijd

19 november 2019   3499 keer gelezen  Ondernemen

Veel mensen kiezen er voor om te gaan genieten van hun oude dag wanneer de AOW-leeftijd is bereikt. Toch zijn er ook gepensioneerden die er voor kiezen om een extra zakcentje bij te verdienen door als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. De kennis en ervaring is aanwezig, waag jij een poging?

Zzp'er

In de periode dat je werkzaam bent voor een baas doe je veel kennis en ervaring op. Je leert nieuwe mensen kennen en bouwt een band op met je collega’s. Als je met pensioen gaat, val je snel in een zwart gat. Je hebt niets meer om handen en de regelmaat en structuur is ineens verdwenen.

Mensen gaan na hun pensioen om verschillende redenen aan de slag als zzp’er. Sommigen omdat ze de sociale contacten missen, anderen omdat ze zich stierlijk vervelen. Maar soms ook omdat ze nog een gat in hun pensioen willen opvullen.

De voordelen

Als zelfstandig ondernemer ben je eigen baas. Wil je af en toe ook lekker genieten van de zon in de tuin, dan kan dat. Je plant je eigen uren in en werkt zoveel als jezelf wilt.

Daarnaast heb veel ervaring en daarmee ook een streepje voor. Een beginner op de arbeidsmarkt is misschien vele malen goedkoper, maar door de jaren heen heb je een groot netwerk opgebouwd waardoor je gemakkelijker aan opdrachten komt. Daarnaast ken je de branche op je duimpje.

Je ontvangt een aow-uitkering, dus alles wat je daarnaast nog verdient als zzp’er is allemaal extra. Hierdoor loop je minder risico op financieel gebied. Mocht het allemaal niet lukken, heb je het geprobeerd en is er geen man over boord.

Senior

Als senior ben je heel aantrekkelijk voor bedrijven. Je hebt namelijk de meeste ervaring, waardoor je hoge kwaliteit kunt bieden én minder tijd nodig hebt dan je jongere collega's. Als oudere werknemer ben je echter vaak extra duur voor bedrijven. Maar als ze je als zzp'er kunnen inhuren, hoeven ze je niet fulltime te betalen. Zo zijn zij goedkoper uit. Daardoor kun jij per uur een stuk meer verdienen dan als je als werknemer deed én zijn de bedrijven die jou inhuren toch goedkoper uit. Een klassieke win-winsituatie dus!

Bovendien hoef jij niet meer al het werk te doen wat je als werknemer wel moest. Je kunt nu gewoon de leuke klussen en projecten eruit kiezen. 

De nadelen

Wanneer je inkomen hoger wordt, kan het voorkomen dat je ook in een hoger belastingtarief wordt geplaatst. Hierdoor moet je misschien ook meer belasting gaan betalen. Het is dus verstandig om uit te zoeken hoeveel je extra mag verdienen, zonder dat je daar last van ondervindt.

De regels

Je bent natuurlijk verplicht om je te houden aan de regels die gelden voor alle zzp’ers. Je moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en je betaalt evengoed belasting.

Nu we een aantal voor- en nadelen hebben opgesomd kun je misschien een betere keuze maken. Uit werk kun je veel voldoening halen en niemand zal je dat verbieden. Werken mag je in Nederland namelijk gewoon je hele leven! Maar vergeet natuurlijk ook niet te genieten van de vrijheid.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Extra maatregelen voor zzp'ers tijdens coronacrisis - update
Een bedrijf starten in crisistijd
Fiets van de zaak, de nieuwe regels
Video inzetten voor crowdfunding
Samenwerken met een boekhouder, ga jij voor de feestneus of de natte hond?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog