Deel dit blog
ZZP-Forum

Zzp’er: auto huren, leasen of kopen

18 oktober 2016   3830 keer gelezen  Ondernemen, Starten, Financieel

Zzp'er: auto huren, leasen of kopen

Wanneer je als zzp'er besluit een auto te gaan gebruiken voor je activiteiten, liggen er 3 opties het meest voor de hand: je gaat een auto huren; je leaset een auto of je koopt een auto. In dit artikel lees je de belangrijkste verschillen om te bepalen wat voor jou het beste werkt.

Auto huren als zzp’er

Wanneer je denkt sporadisch gebruik te maken van uw auto of wanneer je bijvoorbeeld vaak een ander soort auto nodig heeft, dan is huren wellicht de meest voordelige optie. Wanneer je een auto huurt, weet je altijd zeker dat je geen onderhoudskosten hoeft te betalen. Bovendien zijn de huurkosten eenmalig en dus overzichtelijk. 

Wanneer je een auto huurt, kun je € 0,19 per zakelijk gereden kilometer van je opbrengst aftrekken. Echter, wanneer je geregeld een auto nodig hebt, zullen de huurkosten relatief hoog uitvallen. In dat geval kun je beter leasen of kopen.

Auto leasen als zzp’er

Het leasen van een auto als zzp’er houdt in dat je voor bepaalde tijd over een auto beschikt. De duur en het soort leasecontract kan sterk variëren. Zo bestaan er leasecontracten van 3 maanden tot een periode van 5 jaar. 

Naast de duur van de leasecontracten, wordt er ook onderscheid gemaakt tussen operational lease en financial lease. Bij financial lease behoort de auto tot het vermogen van jouw onderneming en draag je alle financiële risico’s. De auto wordt tijdens de leaseperiode dus beschouwd als 'van de zaak'.

Bij operational lease is dit niet het geval en lijkt de overeenkomst meer op huur: de leasemaatschappij wordt beschouwd als eigenaar van de auto en is verantwoordelijk voor de autokosten zoals wegenbelasting, reparaties, onderhoud en verzekeringen.

Auto kopen als zzp'er  

Wanneer je als zzp’er veel onderweg bent, wil je waarschijnlijk een auto kopen.

In dat geval moet je de keuze maken om de auto privé aan te schaffen en (af en toe) zakelijk te gebruiken of de auto op de zaak te zetten en de auto (af en toe) ook privé te gebruiken.

Rittenregistratie zakelijk en privé gebruik van auto

Of je nu een auto huurt, leaset of koopt; wanneer je je auto zowel zakelijk als privé wilt gebruiken, dan zul je voor de Belastingdienst altijd nauwkeurig jouw kilometers moeten registreren. Dat vereist een handmatig of automatisch kilometerregistratiesysteem.

Omdat ZZP'ers vaak veel verschillende ritten per dag maken, scheelt het een hoop administratietijd om de ritten automatisch te laten registreren. Hiervoor bestaan speciale black boxes op basis van GPS. De black boxes die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst, zijn voorzien van het Keurmerk RitRegistratieSystemen (RRS).

Wil je meer weten over de werking van een automatisch kilometerregistratiesysteem? Lees dan verder op de website van RouteVision.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Aan welke kosten moet je denken bij het starten van je eigen bedrijf?
Wat zijn crediteuren?
Zes financiële fouten die je als zzp'er niet moet maken - update
Verdienmodellen: hoe ga jij je geld verdienen?
Voorbelasting, wat is het?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog