Deel dit blog
ZZP-Forum

Zes financiële fouten die je als zzp'er niet moet maken - update

3 november 2017   10288 keer gelezen  Ondernemen, Infographic, Starten, Financieel

Financiële fouten zzp'er

Dit blijft voor mij een interessante infographic. Met zes financiële fouten die je als zzp'er niet moet maken. En wat je juist wel moet doen.

Ik heb de 6 fouten eerst uitgelegd. Je vindt de infographic onder de tekst. 

1. Te veel belasting betalen

Als je een bedrijf hebt, kom je in aanmerking voor fiscale voordelen. Maar deze moet je zelf gebruiken, de Belastingdienst doet dat helaas niet voor jou. Zorg dat je geen belasting betaalt die je eigenlijk niet hoeft te betalen.

Zorg dat je daarom je administratie bijhoudt. Neem al je uitgaven mee en zorg dat je gebruikmaakt van de starters-, zelfstandigenaftrek en MKB-vrijstelling. En vraag eventueel een boekhouder of accountant om advies of ondersteuning bij je aangiftes.

2. Te veel geld uitgeven (aan dure adviseurs en dergelijke)

In de infographic gaat het hier over het kijken naar concurrentie. Geven zij veel geld uit? Bijvoorbeeld aan dure adviseurs, (marketing)campagnes of een fancy kantoor? Ga hier niet in mee. Zeker in het begin van je bedrijf moet je je niet te veel richten op deze randzaken. 

Hou altijd in je achterhoofd: wat levert het me op? Hoe haal ik de meeste winst? Is een mooi kantoor of auto nodig voor mijn bedrijf? Bedenk wat je daarmee uitstraalt.

3. Te veel geld stoppen in je opstartfase

Je begint met je bedrijf, je bent enthousiast. The sky is the limit. Maar direct investeren in drankautomaten of een auto van de zaak, is dat nodig?

Zoals bij punt 2 beschreven: denk altijd na over wat het je oplevert. In de infographic wordt een mooi Engels woord gebruikt scrutinise, dat zoiets betekent als: onderzoek nauwkeurig! Hou elke uitgave tegen het licht. Sterker nog: draai elk dubbeltje om!

4. Te snel andere koers varen

Je hebt succes geboekt, heel goed! Nu is het belangrijk om naar de toekomst te kijken. Maar ga dan niet direct nieuwe bedrijfjes opstarten of een hele andere koers varen. Waarom die grote verandering?

Hou je innovaties klein, denk in stapjes. Je hoeft niet ineens alles anders te doen. Denk goed na waarom je het gaat doen en of het wel een goed idee is.

5. Druk zijn in plaats van productief

Dit wordt vaak door elkaar gehaald. Je denkt misschien dat je als ondernemer de hele dag moet rennen en vliegen. Maar ben je wel productief? Veel (extra) uren maken in de week kan goed werken voor jou, maar ben je wel efficiënt bezig? Meer werken betekent niet automatisch meer verdienen.

Ga af en toe zitten en kijk naar je bedrijf. Wat kan ik beter doen? Hoe kan ik efficiënter werken? Overleg met mensen die je kunnen helpen. Misschien een collega die al langer in het vak zit.

6. Geen vangnet hebben

Je inkomen is waarschijnlijk geen rechte lijn, dit gaat met ups en downs. In een periode van minder inkomsten kun je in financiële problemen komen.

Maak daarom een financieel vangnet. Zorg dat je altijd een buffer hebt, zodat je minimaal twee maanden alle uitgaven kunt doen. Zodat je dus altijd twee maanden kunt overbruggen.

Ten slotte wordt in de infographic nog benadrukt dat je aandacht moet houden voor de details. Ben zuinig, kijk waar je kunt bezuiningen, als het moet tot op de cent. En zorg er zo voor dat je bedrijf winstgevend wordt én blijft.

Infographic: Financiële fouten als zzp'er

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Aan welke kosten moet je denken bij het starten van je eigen bedrijf?
Wat zijn crediteuren?
Verdienmodellen: hoe ga jij je geld verdienen?
Zzp’er: auto huren, leasen of kopen
Hoe word ik een ondernemer? (infographic)
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog