Deel dit blog
ZZP-Forum

5 tips om je boekhouding een eitje te maken

16 januari 2017   1183 keer gelezen  Administratie en boekhouding

Boekhouding wordt een eitje

Kleine ondernemers hebben vaak veel taken op hun lijstje staan, die ze ook nog eens zelf allemaal moeten doen. Vaak zijn deze taken gerelateerd aan boekhouden, maar helaas heeft niet iedereen hier een passie voor. Bof jij even dat wij vijf tips voor je op hebben gesteld om je boekhoudproces te versnellen. Wanneer alleen al een aantal hiervan toepast, kan het je een stuk op weg helpen om je boekhouding een eitje te maken en deze klus te klaren.

Tip 1: Ga online boekhouden

Wil je je financiële processen laten versnellen? Dan is de eerste stap hier naar toe: je boekhouding online doen. Dit doe je met een boekhoudprogramma dat speciaal voor zzp’ers is ontwikkeld. Een boekhoudsysteem kan een hoop werk uit handen nemen. Als zzp’er dien je dagelijks allerlei werkzaamheden uit te voeren om jezelf staande te houden binnen de markt. Wanneer je alles handmatig moet bijhouden in een Excel-lijstje, kost het je veel tijd om alles bij te houden en verlies je daarnaast snel het overzicht. Een boekhoudprogramma helpt je om zaken inzichtelijker te maken en zorgt ervoor dat je meer tijd hebt voor andere activiteiten. Denk bij het opzetten van je administratie daarom ook aan een online boekhoudprogramma.

Tip 2: Organiseer je boekhouding

Om je boekhouding goed te kunnen registreren, is het handig om alle financiële gegevens ook goed te kunnen organiseren. Een goede registratie van je boekhouding verzekert je immers van een nauwkeurige verwerking ervan. Met online boekhoudprogramma’s kun je je data efficiënt ordenen en laten opslaan. Hierdoor bespaar je tijd bij het opzoeken en inzien van gegevens. Het goed bewaren van je data is voor jou als zzp’er van essentieel belang, omdat voor ondernemers fiscale bewaarplicht geldt. Dat betekent dat je wettelijk verplicht bent om een overzicht van je administratie gedurende zeven jaar bij te houden.

Tip 3: Automatiseer je boekhouding

Om je boekhouding nog meer te versnellen kun je je boekhoudprogramma koppelen aan andere systemen. Je verbetert bedrijfsprocessen doordat ze geautomatiseerd worden. Je kunt het boekhoudsysteem bijvoorbeeld koppelen aan de Belastingdienst, CRM-software, de bank of een incassobureau. Wanneer je het boekhoudpakket bijvoorbeeld integreert met de Belastingdienst kun je eenvoudig btw-aangifte doen op basis van de gegevens die in het systeem zijn opgeslagen. Je slaat op deze manier dus een aantal stappen over en versnelt hierdoor deze boekhoudingsprocessen. Daarnaast maakt je boekhoudprogramma ook dagelijks automatisch een back-up van al je gegevens. Dan weet je zeker dat alles veilig bewaard blijft.

Tip 4: Doe je boekhouding via een app

Wat je boekhouding ook vergemakkelijkt, is wanneer je niet bent gebonden aan een specifieke locatie. Veel boekhoudprogramma’s hebben een bijbehorende app, zodat je je boekhouding als zzp’er waar en wanneer je maar wilt kunt bijhouden. Je hebt je bedrijfsresultaten altijd inzichtelijk en hebt de mogelijkheid om eenvoudig inkoopfacturen te uploaden en te bewaren met de scan-en-herken-functie. Je hoeft slechts een foto te maken van de inkoopfacturen of bonnetjes en hebt ze hierna direct opgeslagen en geordend. Hierdoor heb je een stuk minder papier rondslingeren en kun je alles snel weer terugvinden.

Tip 5: Maak het makkelijker voor je klanten om te betalen

Tot slot dien je ook niet je klanten te vergeten om je boekhouding te versnellen. Wil je sneller je geld binnenkrijgen? Maak het je klanten dan zo eenvoudig mogelijk om de betaling te voldoen. Dit doe je door in de factuur een betaallink van bijvoorbeeld iDeal of Paypal toe te voegen. Hiermee wordt de klant direct doorverwezen naar een beveiligde betaalpagina en kan hij of zij het bedrag direct overmaken.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Waarom (online) boekhouden?
Voorkom een boete, doe btw-aangifte!
De kleineondernemersregeling, hoe zit dat ook alweer?
Starten met een boekhouding
Wat betekent aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers?

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog