Deel dit nieuws

Uitstel DBA brengt zzp’ers niet terug

22 november 2016  

Uitstel DBA, goede zaak?

De Wet DBA wordt volgend jaar niet gehandhaafd, maar wordt uitgesteld tot 2018. Dit lijkt goed nieuws, maar volgens wervings- en selectiebedrijf Michael Page blijft de onzekerheid bestaan.

Geen boetes

Nu staatssecretaris Wiebes de wet heeft uitgesteld worden er tot 2018 geen boetes uitgedeeld aan bedrijven en zzp’ers. "Maar de wetgeving is niet veranderd, alleen de handhaving van de wet is uitgesteld. En dat is een probleem. De onzekerheid houdt aan”, zegt Micha Voogt, directeur van Micheal Page.

Alleen valsspelers en fraudeurs

Wiebes gaf wel aan dat valsspelers en fraudeurs wel worden aangepakt. Maar wanneer is iemand kwaadwillend en wanneer niet? Door de onzekerheid hebben veel grote bedrijven dit jaar afscheid genomen van zzp’ers. Zodoende zijn zzp’ers moeten stoppen of overgestapt op loondienst.

Zzp’ers niet zomaar ineens terug

Maikel Pals van Detacheringsbureau Brunel is na de invoering van de DBA gestopt met het inhuren van 250 zzp´ers. Deze zzp’ers worden nu niet zomaar weer ingehuurd. “Wij willen meer duidelijkheid. De onduidelijkheid wordt alleen maar groter. We gaan nu per geval bekijken of wij vinden of iemand een ondernemer is en of we hem dus weer kunnen inhuren. Maar bedrijven kunnen geen beleid maken op gevoel. Er moet duidelijkheid komen, vooral over hoe de gezagsverhouding tussen een zzp'er en een opdrachtgever wordt beoordeeld."

Nieuwe overeenkomsten tot 2018

Bouwbedrijf Dura Vermeer gaat juist weer meer zzp’ers inhuren, zo geeft directeur Alfred Boot ook aan: “Van de zzp'ers die we inhuren, zou 50 procent hier niet meer kunnen werken volgens de nieuwe regels. Maar nu kunnen we toch weer nieuwe overeenkomsten met ze sluiten, zolang die aflopen voor 1 januari 2018."

Bron: NOS.nl

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Bedrijven met schijnzelfstandigen worden niet bestraft
Nieuwe zzp-wet, een oplossing?
In januari overleg zzp-wet
Zzp-wet DBA wordt in 2020 vervangen
Minimumtarief en afgeschafte DBA, wat betekent het voor jou?

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws