Deel dit nieuws

Verdeeldheid over nieuwe regels voor zzp’ers

1 december 2016  

Sinds de discussie over de oplossing rondom de zzp-wet zijn steeds meer werkgevers- en werknemersverenigingen uit elkaar gegroeid. Zo bleek woensdag tijdens een hoorzitting waar beide groepen op uitnodiging van de Tweede Kamer spraken over de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (Wet DBA).

Eerder beloofde staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) dat de wet tot 2018 niet zal worden gehandhaafd. Toch zullen zogenaamde valsspelers worden bestraft.

Daar zijn ondernemersorganisaties zoals VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO-ZZP het niet mee eens. Zij willen dat er tot 2018 niemand wordt aangepakt. Dit zou onrust veroorzaken. Ook willen zij dat de zzp-wet voor twee jaar in de ijskast verdwijnt.

Jeroen Lammers van VNO-NCW geeft aan dat eerst het arbeidsrecht moet worden aangepast. Dat stelsel is te complex geworden, waardoor niet duidelijk is wie er zzp’er is en wie niet.

Handhaving

Het CNV denkt daar anders over. Volgens de vakbond is het verschil tussen een werknemer in loondienst en een ondernemer duidelijk geformuleerd. Het CNV wil wél dat de profiteurs worden aangepakt. ‘Alleen dan komen schijnconstructies aan het licht’, aldus Mariette Patijn, arbeidsvoorwaardencoördinator bij de FNV.

Onrust

Sinds de invoering van de nieuwe zzp-wet op 1 mei dit jaar heerst er veel onrust onder opdrachtgevers en opdrachtnemers.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Bedrijven met schijnzelfstandigen worden niet bestraft
Nieuwe zzp-wet, een oplossing?
In januari overleg zzp-wet
Zzp-wet DBA wordt in 2020 vervangen
Minimumtarief en afgeschafte DBA, wat betekent het voor jou?

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws