Deel dit nieuws

Zzp’ers ervaren minder werkdruk dan werknemers

19 december 2016  

Werkdruk-zzp

Uit onderzoek van TNO over arbeid in Nederland blijkt dat zzp’ers minder werkdruk ervaren dan werknemers, minder vaak ziek zijn en minder vaak een bedrijfsongeval hebben.

Hoge eisen leidinggevenden

Werknemers ervaren vaak hoge eisen van hun leidinggevenden en daardoor meer werkdruk. Daarnaast voelen ze te weinig bewegingsvrijheid binnen de functie. Zzp’ers vinden juist dat ze veel vrijheid hebben en minder werkdruk, omdat zij zich niet hoeven te verantwoorden bij leidinggevenden.

Beeldscherm

Het aantal werknemers dat meer dan 6 uur per dag achter een beeldscherm zit steeg de afgelopen jaren van 22% naar 25%. Meer dan 6 uur achter een beeldscherm zitten verhoogt het risico verschillende fysieke klachten. Zzp’ers werken gemiddeld minder tijd achter een beeldscherm.

Ziekteverzuim

Het ziekteverzuim onder werknemers is gemiddeld 4%. Dat betekent een werknemer gemiddeld 4 van de 100 werkdagen verzuimt. Hier zitten ook de werknemers bij die nooit verzuimen. Als je die eraf haalt komt een werknemer die verzuimt gemiddeld 15,7 werkdagen niet werken. Zzp’ers verzuimen gemiddeld minder, maar in een aantal beroepsgroepen juist meer. In de handel, zakelijke dienstverlening en vervoer is het verzuim onder zzp’ers hoger dan onder werknemers.

Bedrijfsongevallen

Zzp’ers hebben minder vaak met een bedrijfsongeval te maken dan Nederlanders in loondienst. Bij werknemers komt een arbeidsongeval in zo’n 3% van de gevallen voor, bij zzp’ers is dit slechts 2,1%. Dit geldt ook voor risicovolle branches, zoals de bouw, waar het percentage 2% (zzp) tegenover 5% (loondienst). Het is wel zo dat zzp’ers vaker verzuimen na een ongeval, 1,3% tegenover 0,8%.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Medewerkers in zware beroepen halen vaak pensioen niet
Doorwerken na 65 is vaak te zwaar
Bedrijfsongevallen vooral in de bouw en metaalindustrie
Personeelskrapte in de bouw weer op oude niveau
Nieuwe coronamaatregelen op komst

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws