Deel dit blog
ZZP-Forum

Zit jij ook te veel? Doe er wat aan! (infographic)

13 september 2016   1253 keer gelezen  Lifestyle, Productiviteit

Ik ben er zelf ook schuldig aan: te veel zitten. Twee maanden geleden kwam al in het nieuws dat Nederlanders te veel zitten. Sterker nog: we zitten het meest van alle landen in Europa, gemiddeld wel zo’n 9 uur per dag.

En ik ook hoor. Soms ben ik gewoon te lang en te geconcentreerd aan het werk. Maar dit is echt heel slecht. Zo blijkt ook uit deze infographic, die je onder de tekst terugvindt.

Fysieke gevolgen

Het klinkt logisch dat je van te veel zitten, en dan vooral in een verkeerde houding, last van je nek en rug krijgt. Ook gewrichtspijnen (vooral in knieën), spataderen en diabetes zijn vaak het gevolg van te lang en te veel zitten. Maar wist je dat je zelfs hartziektes en darmkanker van te veel zitten kan krijgen?

Minder productief

Niet alleen fysiek kunnen de gevolgen ernstig zijn. Ook je werk lijdt eronder. Als je last van een pijnlijke nek, rug of gewrichten hebt kan je je niet goed concentreren. En hierdoor word je minder productief. Ook stress, slapeloosheid en zelfs depressies kunnen het uiteindelijke gevolg van te veel zitten zijn.

Te lang staan is ook niet goed

Tegenwoordig is het hip om met een stabureau te werken. Dat is een goede stap. Let dan wel op dat je ook niet te lang staat. Wat lang staan is net zo slecht als lang zitten.

Het is dus erg belangrijk dat je niet te veel zit of staat. Wat kan je eraan doen?

Tip 1: Sta op!

Oefeningen doen of sporten is goed voor je. Maar bedenk dat 16 keer per dag 2 minuten van je bureaustoel gaan beter is dan 1 keer 32 minuten bewegen. Het opstaan zelf is effectiever dan bijvoorbeeld een stukje lopen. Zorg dus dat je regelmatig, het liefst elke 20 minuten, even opstaat.

Tip 2: Check je houding

Check elke 20-30 minuten hoe je zit. Zorg dat je rechtop zit, met je onderrug tegen de stoelleuning. Hou je schouders ontspannen en laat je voeten plat op de vloer rusten. Als je rechtuit kijkt moet je niet over je monitor heen kunnen kijken.

Tip 3: Pauzes

Neem korte pauzes. Ga regelmatig even wat water halen en zorg dat je een stukje moet lopen naar bijvoorbeeld de prullenbak.

Tip 4: Rekken en strekken

Rek jezelf uit. Tijdens het zitten, maar ook als je staat. Maak je spieren even los. Strek je rug en je knieën.

Tip 5: Bewegen tijdens het zitten

Ook tijdens het zitten kan je bewegen. Rol je schouders naar achter. Beweeg je heupen en je rug. En verschuif jezelf regelmatig even op je stoel. Vooral lang achter elkaar in één houding zitten is niet goed.

Tip 6: Drink veel water

Dit werkt op 2 manieren. Je staat vaker op om water te gaan halen én je moet vaker naar de wc. Ben je weer even van je stoel af.

Veel succes!

Infographic: te veel zitten

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Hoe voorkom je stress?
Wat is de juiste werkhouding?
E.H.B.T, Eerste Hulp Bij Thuiswerken (met kids!)
Ben jij werkverslaafd? (infographic)
5 Tips om je productiviteit te vergroten

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog