Deel dit nieuws

Rapport: zzp’ers hebben te veel onzekerheden

7 februari 2017  

Onzekerheid-zzp'ers

Zzp’ers en andere flexwerkers moet meer zekerheid hebben. Dat is een van de conclusies van een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Onzekerheid

Op de huidige arbeidsmarkt hebben vooral jonge zzp’ers te veel onzekerheid over hun inkomsten. Dit leidt tot stress, bijvoorbeeld bij het stichten van een gezin of kopen van een huis. De WRR wil dat vooral jongeren meer zekerheid wordt geboden.

Minder scholing en innovatie

Volgens het rapport kan flexibel werk leiden tot minder innovatie en scholing. Werknemers die meer zekerheid hebben, zijn eerder geneigd om innovatief en ondernemend te zijn. Daarnaast investeren werkgevers veel minder in een tijdelijke werknemers of zzp’ers, zodat die minder gauw bijgeschoold worden. Zzp’ers zelf zullen zich ook niet gauw bijscholen, omdat ze vooral bezig zijn met het zorgen dat ze voldoende verdienen. Zo blijft er minder tijd én geld over om zich verder te ontwikkelen.

Minder betrokkenheid

Een ander probleem bij meer flexwerkers is dat de betrokkenheid afneemt. Werknemers en zzp’ers die tijdelijk en niet fulltime werken bij een bedrijf, zijn vaak minder bij het bedrijf betrokken.

Oplossingen

De WRR geeft onder andere als oplossing om bedrijven een premie te geven als ze werknemers langer in dienst houden of een vast contract geven. Ook is het volgens het rapport goed als bedrijven en overheid meer gaan moderniseren. Werknemers in loondienst ervaren vaak dat ze te weinig vrijheid hebben binnen hun functie en beginnen daarom voor zichzelf, als zzp’er. Werkgevers kunnen deze mensen vaak binnenboord houden, door de hiërarchie in het bedrijf te verkleinen en meer vrijheid aan werknemers te geven. 

Daarnaast vindt de WRR dat overheidsinstellingen een voorbeeldfunctie hebben. Waarom moeten bijvoorbeeld beveiligers en schoonmakers zzp'ers of uitzendkrachten zijn? Deze functies kunnen heel goed ingevuld worden door vast personeel. Zo krijgen deze werknemers meer vastigheid en zekerheid. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Win een leven lang gratis boekhouden!
Steun nodig? Vraag het weer aan!
Coronasteunmaatregelen gestopt, wat nu?
Te veel verdienen voor een woning?
Bitcoin sinds half mei meer waard

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws