Deel dit nieuws

VAR is afgeschaft, wat nu?

2 mei 2016  

De VAR is weg

Het is gebeurd, de VAR is vervangen door de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Vanaf nu gaan zzp’ers en opdrachtgevers werken met (model)overeenkomsten om hun arbeidsrelatie aan te geven.

Wat is er veranderd?

De DBA is ingegaan. Dit betekent dat vanaf nu opdrachtgevers en zzp’ers contracten afsluiten om aan te tonen wat voor werkrelatie zij hebben. Ze tonen hiermee aan dat er echt sprake is van opdrachtnemer-opdrachtgever-relatie is en geen werkgever-werknemer-relatie.

Modelovereenkomsten

De Belastingdienst plaatst modelcontracten op haar website, zowel algemene als modelovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen. Deze overeenkomsten kunnen opdrachtgevers en zzp’ers gebruiken om hun relatie aan te duiden.

Zelfstandigheid en schijnzelfstandigheid

De DBA wordt ingevoerd om schijnzelfstandigheid aan te pakken. Hierbij werken zzp’ers voor opdrachtgevers, maar zijn ze in feite in loondienst. Ze werken maar voor één opdrachtgever en zijn helemaal niet zelfstandig. In de oude situatie was de zzp’er verantwoordelijk als er sprake was van deze schijnzelfstandigheid. In de DBA komt de verantwoordelijkheid ook bij de opdrachtgever te liggen. Is er sprake van een verkapte loondienst? Dan krijgen zowel de zzp’er als de opdrachtgever naheffingen. De zzp’er (die dan eigenlijk werknemer is) heeft dan ook recht op sociale zekerheid, zoals pensioen en verzekeringen.

Overeenkomsten laten beoordelen

Op dit moment zijn er voor veel beroepsgroepen nog geen modelovereenkomsten. De komende tijd gaat de Belastingdienst voor zoveel mogelijke situaties modelovereenkomsten opstellen. Maar zzp’ers kunnen ook zelf overeenkomsten opstellen en deze voorleggen aan de Belastingdienst. Met een goedgekeurde overeenkomst heeft een zzp’er meer zekerheid en worden naheffingen en boetes voorkomen.

Niet verplicht

Het is niet verplicht om een contract op te stellen. Het werken met modelovereenkomsten bouwt meer zekerheid in, maar is alleen zinvol in onzekere gevallen. Is er duidelijk sprake van een onafhankelijke opdrachtgever-opdrachtnemer-relatie, dan is een contract niet nodig.

Naheffingen

Als er een overeenkomst is getekend (die is goedgekeurd door de Belastingdienst) én er volgens deze overeenkomst is gewerkt hoeven de opdrachtgever en zzp’er niet bang te zijn voor naheffingen. Als er van de overeenkomst wordt afgeweken en achteraf blijkt dat er toch sprake is van een verkapte loondienst, kunnen er alsnog naheffingen en boetes volgen. Het is daarom belangrijk dat er niet wordt afgeweken van het contract. Deze contracten zijn vijf jaar geldig. De Belastingdienst kan dus tot vijf jaar na ingaan van het contract nog naheffingen opleggen, als er achteraf sprake is van schijnzelfstandigheid.

Overgangsregeling tot 1 mei 2017

Tot 1 mei 2017 geldt een overgangsperiode. Tijdens deze periode worden er nog geen boetes opgelegd, maar controleert de Belastingdienst alleen maar.

De komende tijd zal gaan blijken in hoeverre deze wetsverandering een succes is. 

Wil je nog meer informatie over de VAR? Stel je vraag in het forum!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

BAM en Zelfstandigen Bouw met elkaar in gesprek
Merendeel bedrijven werkt met schijnzelfstandigen
Bedrijven met schijnzelfstandigen worden niet bestraft
Wederom uitstel zzp-wet
Nieuwe zzp-wet, een oplossing?

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws