Deel dit nieuws

Meer of minder fiscale voordelen voor zzp’ers?

1 mei 2017  

Meer of minder fiscale voordelen?

Drie zzp-organisaties schreven een brief aan Edith Schippers met plannen voor de arbeidsmarkt. Met onder andere meer fiscale voordelen voor zzp’ers. Wat gaat er van deze plannen terecht komen?

Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en Platform Zelfstandige Ondernemers willen met hun plannen meer ruimte op de arbeidsmarkt creëren voor zelfstandige ondernemers. Nu lopen steeds meer zzp’ers omzet mis, doordat opdrachtgever hen niet meer durven in te huren uit angst voor naheffingen of boetes. Een gevolg hiervan is dat steeds meer ondernemers in de bijstand komen.

Verklaring Zelfstandig Ondernemer

De reden dat zoveel zzp’ers omzet mislopen is de Wet DBA. De wet moet daarom verdwijnen en vervangen worden door een Verklaring Zelfstandig Ondernemer. Als een ondernemer zich inschrijft bij de KvK verklaart deze echt zelfstandig te zijn (en dus geen schijnzelfstandige). Hiermee moeten de problemen voor ‘echte’ zelfstandigen worden opgelost. Daarnaast moet het ontslagrecht worden aangepast, zodat de schijnzelfstandigen eerder (weer) in loondienst worden aangenomen.

Staatssecretaris Wiebes gaf vorige week nog aan dat er voor de zomer meer duidelijkheid komt over de Wet DBA. Het is dus even afwachten of de wet blijft bestaan, wordt aangepast of weer helemaal verdwijnt.

Zelfstandigenrekening

Naast de ondernemersaftrek en mkb-winstvrijstelling willen de drie zzp-partijen een ander fiscaal voordeel voor zzp’ers, de zelfstandigenrekening. Hiermee regelen ondernemers zelf hun pensioen en AOV, zodat er geen verplichte verzekeringen nodig zijn. GroenLinks en CDA hebben plannen voor verplichte verzekeringen. Daarnaast wil GroenLinks juist minder fiscale voordelen voor zzp’ers door het afschaffen van de mkb-winstvrijstelling. De vraag is echter hoeveel van deze plannen worden doorgevoerd door het nieuwe kabinet. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Aanmelden voor de nieuwe kleineondernemersregeling? Nog een maandje
Heb je al een nieuw btw-nummer?
Nieuwe kor 2020 - vergeet je niet aan te melden!
Vanaf 2022 geen belasting op spaargeld tot 440 duizend euro
Zelfstandigenaftrek gaat omlaag naar 5000 euro

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws