Fiscaal
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Mkb-winstvrijstelling

Mkb-winstvrijstelling

Als ondernemer mag je gebruikmaken van verschillende aftrekposten. De bekendste zijn de zelfstandigen- en startersaftrek. Maar vergeet ook niet de mkb-winststelling toe te passen.
Aftrekposten zorgen er namelijk voor dat je onderaan de streep minder winst maakt, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Wat is de mkb-winstvrijstelling?

Je wil uiteindelijk toch ook zo weinig mogelijk (inkomsten)belasting betalen? Gelukkig zijn er voor zzp’ers verschillende fiscale voordelen. De mkb-winstvrijstelling is een van die aftrekposten die je mag toepassen bij de inkomstenbelasting. Eerst verminder je je winst met de zelfstandigen- en startersaftrek. Als er nog winst over is, kun je de mkb-winstvrijstelling gebruiken om je winst nog lager te laten uitvallen. De Belastingdienst verwerkt deze vrijstelling automatisch bij je belastingaangifte. 

Let op: de mkb-winstvrijstelling is alleen bedoeld voor eenmanszaken, vof’s en maatschappen. Als je een besloten vennootschap (bv) hebt, wordt de vrijstelling niet toegepast. 

Wanneer wordt de mkb-winstvrijstelling toegepast?

Je moet voldoen aan de ondernemerscriteria van de Belastingdienst om de winstvrijstelling te krijgen. Je mag geen schijnzelfstandige zijn. Als je de ondernemersaftrek mag toepassen (zelfstandigen- en eventueel startersaftrek) mag je ook mkb-winstvrijstelling gebruiken.

Urencriterium

Vroeger (tot 2010) moest je ook aan het urencriterium voldoen om de mkb-winstvrijstelling te mogen gebruiken. Tegenwoordig kom je in aanmerking voor de mkb-winstvrijstelling, ook al steek je minder dan 1.225 uur in je bedrijf.

Hoe bereken je de mkb-winstvrijstelling?

Je hebt je omzet, dat is alles wat je verdiend. Oftewel: al de facturen die je betaald krijgt bij elkaar opgeteld. Daar haal je al je zakelijke kosten vanaf én de zelfstandigen- en eventueel startersaftrek.

Van de winst die overblijft mag je de mkb-winstvrijstelling nog afhalen. Voor de jaren 2016, 2017 en 2018 is de mkb-winstvrijstelling 14%. Dit betekent dat je van de winst die overblijft nog eens 14% mag aftrekken.

Voorbeeld

Stel je hebt 50.000 omzet en 20.000 kosten gemaakt. Dan hou je € 30.000 winst over. Als je gebruik mag maken van zelfstandigen- en startersaftrek, gaat hiervan nog € 7.280 (zelfstandigenaftrek) en € 2.123 (startersaftrek) vanaf. Nu blijft er € 20.597 over. Hier mag je dan nog eens 14% vanaf halen voor de mkb-winstvrijstelling. 14% van € 20.597 is € 2.883,58.

€ 20.597 - € 2.883,58 = € 17.713,42. Over dit bedrag moet je belasting betalen. Dat is een stuk minder dan de 30.000 die je eerst nog overhield.

Mkb-winstvrijstelling bij verlies

Het zou zo maar kunnen dat je een keer verlies maakt in plaats van winst. In dat geval is de mkb-winstvrijstelling in jouw nadeel. De vrijstelling zorgt er namelijk voor dat je minder belasting kunt verrekenen. Je mag je verlies van het ene jaar, namelijk verrekenen met winst van een ander jaar. Als je in 2015 verlies hebt gemaakt en in 2016 winst, heft het elkaar dus op.

Maar zoals je winst lager uitvalt door de mkb-winstvrijstelling, valt je verlies ook lager uit. Stel, je hebt in 2015 € 25.000 verlies gemaakt, dan moet je daar ook 14% vanaf halen. Je hebt dus onderaan de streep maar € 21.500 verlies gemaakt. 

Terug naar het overzicht