Deel dit nieuws

Wet DBA zorgt niet voor minder werk zzp

23 mei 2017  

DBA zorgt niet voor minder werk zzp

De gevolgen van de Wet DBA zijn minder negatief dan tot nu toe gedacht. Zo blijkt dat zzp’ers in totaal geen werk verloren zijn. Dit blijkt uit het Rapport varianten kwalificatie arbeidsrelatie van de Rijksoverheid.

Uit eerdere onderzoeken, onder andere van de KvK, bleek dat een groep zzp’ers klussen en omzet zijn misgelopen door de invoering van de Wet DBA. En volgens het rapport zijn er inderdaad zzp’ers die opdrachten zijn verloren, maar hebben andere zzp’er juist meer opdrachten gekregen de afgelopen tijd.

Zzp’ers inhuren

Zo blijkt uit andere cijfers van de KvK dat er weinig zzp’ers hebben gemerkt dat opdrachtgevers geen zzp’ers meer inhuren. Er zijn zeker ondernemers die minder of geen zzp’ers inhuren, maar of dit door de DBA komt is ook niet duidelijk.

Schijnzelfstandigheid

Daarnaast is het de vraag welke zzp’ers minder werk hebben gekregen. Zijn dit ‘echte’ zelfstandige ondernemers, die helemaal voldoen aan de criteria van de Belastingdienst? Of zijn het juist de schijnzelfstandigen die opdrachten zijn verloren? Want dat laatste is juist de bedoeling van de Wet DBA. Er zijn op dit moment zzp’ers die (vaak onverzekerd) voor te lage tarieven werken en dus beter af zouden zijn in loondienst.

Volgende kabinet

De wet DBA is nog uitgesteld tot 2018, wat daarna gaat gebeuren is nog niet duidelijk. In het bovengenoemde rapport staan 10 mogelijkheden voor het nieuwe kabinet. Een daarvan is om de DBA weer in te stellen vanaf 2018. Maar ook andere varianten, zoals een online tool waar een opdrachtgever direct kan de arbeidsrelatie kan controleren, worden genoemd. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

BAM en Zelfstandigen Bouw met elkaar in gesprek
Merendeel bedrijven werkt met schijnzelfstandigen
Bedrijven met schijnzelfstandigen worden niet bestraft
Wederom uitstel zzp-wet
Nieuwe zzp-wet, een oplossing?

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws