Deel dit nieuws

Wet DBA zorgt niet voor minder werk zzp

23 mei 2017  

DBA zorgt niet voor minder werk zzp

De gevolgen van de Wet DBA zijn minder negatief dan tot nu toe gedacht. Zo blijkt dat zzp’ers in totaal geen werk verloren zijn. Dit blijkt uit het Rapport varianten kwalificatie arbeidsrelatie van de Rijksoverheid.

Uit eerdere onderzoeken, onder andere van de KvK, bleek dat een groep zzp’ers klussen en omzet zijn misgelopen door de invoering van de Wet DBA. En volgens het rapport zijn er inderdaad zzp’ers die opdrachten zijn verloren, maar hebben andere zzp’er juist meer opdrachten gekregen de afgelopen tijd.

Zzp’ers inhuren

Zo blijkt uit andere cijfers van de KvK dat er weinig zzp’ers hebben gemerkt dat opdrachtgevers geen zzp’ers meer inhuren. Er zijn zeker ondernemers die minder of geen zzp’ers inhuren, maar of dit door de DBA komt is ook niet duidelijk.

Schijnzelfstandigheid

Daarnaast is het de vraag welke zzp’ers minder werk hebben gekregen. Zijn dit ‘echte’ zelfstandige ondernemers, die helemaal voldoen aan de criteria van de Belastingdienst? Of zijn het juist de schijnzelfstandigen die opdrachten zijn verloren? Want dat laatste is juist de bedoeling van de Wet DBA. Er zijn op dit moment zzp’ers die (vaak onverzekerd) voor te lage tarieven werken en dus beter af zouden zijn in loondienst.

Volgende kabinet

De wet DBA is nog uitgesteld tot 2018, wat daarna gaat gebeuren is nog niet duidelijk. In het bovengenoemde rapport staan 10 mogelijkheden voor het nieuwe kabinet. Een daarvan is om de DBA weer in te stellen vanaf 2018. Maar ook andere varianten, zoals een online tool waar een opdrachtgever direct kan de arbeidsrelatie kan controleren, worden genoemd. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

BAM en Zelfstandigen Bouw met elkaar in gesprek
Merendeel bedrijven werkt met schijnzelfstandigen
Bedrijven met schijnzelfstandigen worden niet bestraft
Wederom uitstel zzp-wet
Nieuwe zzp-wet, een oplossing?

Bericht: Onzin. Veel zzp'ers waaronder ik zijn langdurige opdrachten kwijt geraakt door deze nonsense praktijken!

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 05/23/2017 12:20:54

Bericht: De DBA wetgeving zorgt inderdaad alleen maar voor verwarring en brengt ZZP-ers in de problemen. In de DBA wetgeving wordt voorbij gegaan aan het belangrijkste kenmerk van een ondernemer: namelijk dat deze ondernemers-risico loopt.<br>Als ik geen opdrachten heb dan heb ik geen inkomen: dus ik loop ondernemersrisico<br>Daar moet de wet over gaan, niet over dingen als 'gezag", of 'het aantal opdrachtgevers' of 'hoe lang een opdracht duurt', waarbij alleen de buitenkant van de werkzaamheden beschreven wordt. (wanneer je met je eigen pen schrijft ben je een ondernemer, wanneer je per ongeluk een bedrijfspen gebruikt dan ben je ineens een werknemer)<br>Belangrijk is dat dit risico wel een vrijwillige keuze is, wat in mijn geval zo is. Wanneer dat niet het geval is en wanneer het uur tarief onder de minimumloon grens komt, dan kan de overheid daar wel op ingrijpen. Maar vraag gewoon of de ZZP-er vrijwillig voor het ondernemersrisico heeft gekozen en kijk of het tarief niet onder het minumum zit. Het lopen van ondernemersrisico is het enige echte criterium dat in de DBA wet moet komen te staan. Dan pas wordt dit een duidelijke wet.

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 06/23/2018 19:42:53

Bericht: Ik zit nu dus in deze situatie.<br>Familiebedrijf wordt overgenomen, echter ben ik het niet eens met de nieuwe regelgeving. En wil dus uit het bedrijf en geen risico meer lopen. Met de dingen waar ik het niet mee eens ben.<br>Wil dan voor mezelf beginnen en dan hun mij in laten huren zodat ik het administratieve gedeelte kan blijven doen. Echter nu wordt dat waarschijnlijk gezien als schijnzelfstandigen. Maar als ik niet kom werken dan krijg ik ook niet betaald. Maken ze veel winst heb ik daar niets extra's door alleen mijn uurtarief wat ik aan hun ga vragen. Betalen ze mij niet voor mijn diensten loop ik het risico. <br>Dus ik draag mn eigen verantwoordelijkheid maar toch ben ik dan een schijnzelfstandigen.

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 05/13/2019 14:55:55

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws