Fiscaal
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst?

Ondernemer voor de Belastingdienst

Niet iedereen die ondernemer wil zijn, wordt door de Belastingdienst gezien als ondernemer. En het is de Belastingdienst die bepaalt of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Net als de Belastingdienst bepaalt of je ondernemer bent voor de omzetbelasting en de vennootschapsbelasting. Om te bepalen of je wel of niet door de Belastingdienst wordt gezien als ondernemer hangt af van een aantal factoren. Hieronder vind je deze ondernemerscriteria.

Inkomstenbelasting

Er zijn drie bronnen van inkomen voor de inkomensbelasting:

  1. Winst uit onderneming.

  2. Loon uit dienstbetrekking. Dit betekent dat je instructies van een werkgever moet uitvoeren, de werkgever jou doorbetaalt tijdens ziekte en vakantie. In dit geval betaalt de werkgever de loonbelasting.

  3. Overige werkzaamheden. Kun je je inkomsten niet plaatsen onder winst uit onderneming of loon uit dienstbetrekking? Dan worden je inkomsten beoordeeld als opbrengst uit overige werkzaamheden.

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je ondernemer bent voor de inkomensbelasting als je te maken hebt met economisch verkeer en winst mag verwachten. Om deze vraag te beantwoorden, toetst de Belastingdienst jouw situatie aan de hand van de volgende vragen:

  • Maak je winst? En als je winst maakt, hoeveel winst maak je dan? Als je maar een kleine winst maakt, geen winst maakt of zelfs structureel verlies lijdt, ben je volgens de Belastingdienst geen onderneming.

  • Hoe zelfstandig is je onderneming? Bepaal je zelf welke werkzaamheden je uitvoert en hoe je bedrijf eruit ziet? Als dit niet het geval is en anderen beslissingen maken over jouw bedrijf en werkzaamheden dan ontbreekt zelfstandigheid en word je door de Belastingdienst niet gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting.

  • Hoe zit het met kapitaal? Beschik je over genoeg kapitaal om je onderneming te starten en draaiende te houden? En ben je in staat te investeren in acquisitie en verzekeringen? Als je kapitaalkrachtig genoeg bent om een onderneming te starten en te draaien dan ben je waarschijnlijk een ondernemer voor de inkomstenbelasting.

  • Hoeveel tijd steek je in je onderneming? Er is geen sprake van een onderneming als je veel tijd in je onderneming steekt, maar dit geen rendement oplevert. Er is ook geen sprake van een onderneming als je er onvoldoende tijd insteekt om het rendabel te maken.

  • Streef je naar, of heb je, meerdere opdrachtgevers? Als je meerdere opdrachtgevers hebt, ben je niet afhankelijk van één of twee opdrachtgevers en neemt je zelfstandigheid toe.

  • Hoe zichtbaar is je onderneming? Een ondernemer moet zijn of haar bedrijf laten zien aan potentiële klanten en opdrachtgevers door een website, reclame, logo, etc.

  • Is er sprake van een ondernemersrisico? Is er een kans dat je opdrachtgevers je niet betalen? Om een ondernemer te zijn voor de inkomstenbelasting moet je afhankelijk zijn van de vraag naar en het aanbod van jouw producten en of diensten.

  • Ben je hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van je onderneming? Is de rechtsvorm van je onderneming een eenmanszaak, maatschap of vof? Dan ben je als privépersoon aansprakelijk voor de schulden die je bedrijf maakt en ben je daarmee waarschijnlijk een ondernemer voor de inkomensbelasting. Als je onderneming een rechtspersoon is, bv of nv, dan ben je niet hoofdelijk aansprakelijk voor schulden. Je bent dan geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als je een onderneming een rechtspersoon is krijg je wel te maken met vennootschapsbelasting.

Btw

We hebben net gekeken naar de inkomstenbelasting. Je weet nu of je wel of niet ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Ook al ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, je kunt wel ondernemer zijn voor de btw.

Je bent ondernemer voor de btw als je zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent. Als je je onderneming hebt geregistreerd in het handelsregister van de KvK, ontvang je later per post van de Belastingdienst een btw-nummer. In diezelfde brief wordt ook aangegeven of, hoe en wanneer je btw moet afdragen.

Het kan zo zijn dat je wel een ondernemer bent voor de btw, maar dat je het toch niet hoeft te betalen. Dit gaat op in de volgende gevallen:

  • Als het bedrag aan te betalen btw lager is dan 1345 euro. Dan kom je namelijk in aanmerking voor de kleineondernemersregeling. Als het te betalen btw bedrag hoger is dan 1345 euro, maar lager dan 1883 euro, kom je via de kleineondernemersregeling in aanmerking voor belastingvermindering. Deze regeling gaat niet op voor rechtspersonen zoals een bv, vof of stichting.

  • Als je vrijstelling van btw krijgt, omdat je vrijgestelde goederen of diensten levert.

Vennootschapsbelasting

Als je eigenaar bent van een bv of een nv, moet je aangifte vennootschapsbelasting doen. In sommige gevallen moeten ook verenigingen en stichtingen aangifte vennootschapsbelasting doen. Als je ondernemer bent voor de vennootschapsbelasting betekent dit dat je 20% belasting over de eerste 200.000 euro winst betaalt en 25% over de rest van dat bedrag.

Terug naar het overzicht