Deel dit nieuws

Waarom wel of geen AOV?

13 juli 2017  

Wel-of-geen-AOV

Begin deze week bracht het CBS naar buiten dat 80% van de zzp’ers geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft. Maar doen zzp’ers dan wel om zich in te dekken?

Helemaal geen verzekering

Veel zzp’ers kiezen ervoor om helemaal geen verzekering te nemen. De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is te duur en ze kunnen het simpelweg niet betalen. Deze groep ondernemers neemt het risico. Veel hiervan hebben geluk en zullen nooit arbeidsongeschikt worden. Daarnaast zijn er ook ondernemers die nog kunnen werken, ook al worden ze gedeeltelijk afgekeurd. In een rolstoel kun je nog best achter een computer zitten, is de gedachte dan. 

Financieel vangnet

Andere zzp’ers hebben geen verzekering, maar kunnen als ze lang geen inkomen hebben terugvallen op steun van familie of vrienden. Of ze hebben een partner die een vast inkomen heeft. Door iets minder uit te geven komen ze de periode wel door. Het probleem is dat als ze langdurig of helemaal afgekeurd worden het vangnet steeds kleiner wordt, waarna ze nog steeds in de financiële problemen komen. Maar dit kan wel tijdelijk een oplossing zijn. Bovendien blijkt dat in de meeste gevallen iemand maximaal 2 jaar ziek is. Daarom kiezen sommige zzp’ers ervoor om een buffer te creëren die twee jaar overbrugt.

Sparen of beleggen

Ook zijn er ondernemers die zelf sparen voor een financieel vangnet. Dit kan door gewoon te sparen, of via beleggen. Dat laatste kan veel meer rendement opleveren, maar is ook risicovol. Als je je inleg kwijt bent, is ook je vangnet weg.

Broodfonds

Een andere mogelijkheid, die eigenlijk overal een beetje tussenin zit, is een broodfonds. In een broodfonds zitten tussen de 20 en 50 ondernemers. Iedereen legt maandelijks een bedrag in, dat een stuk lager is dan de premie voor AOV. Als je dan ziek wordt ontvang je geld vanuit het fonds. Andersom, als een van de andere ondernemers ziek wordt, geef jij een deel van jouw geld in het fonds aan deze ondernemer. Je bepaalt zelf hoeveel je geeft. Zo ben je minder geld kwijt aan premie, maar heb je toch een financieel vangnet.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Heeft jouw bedrijf waterschade opgelopen?
Begin 2020 een voorstel voor verplichte zzp-verzekering
41% zzp'ers heeft niks geregeld tegen arbeidsongeschiktheid
Pensioenakkoord? Verplichte AOV voor zzp'ers
Minder zzp'ers verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid

Bericht: Ik heb na 3 offertes de moed opgegeven. Ben niet verzekerbaar omdat ik een hernia heb gehad, waar ik overigens gewoon mee gewerkt heb, een knie en voet operatie, een cardioloog heb bezocht (preventief). Altijd gewoon doorgewerkt behalve 2 x 8 weken na operaties maar hiervoor gereserveerd. Ik kan mij wel verzekeren, voor heel veel geld en alles wat te maken heeft met bovenstaande zaken wordt uitgesloten. Vraag mij af wat voor zin dat heeft. Een werknemer in loondienst wordt ook geen beperkingen opgelegd betreffende de verzekering. Bizar!

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 07/14/2017 22:14:16

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws