Deel dit nieuws

Wet DBA zorgt voor minder werk zzp’ers

5 juli 2016  

Minder werk voor zzp'er

De afschaffing van de VAR heeft tot nu toe vooral geleid tot minder werk voor zzp’ers. Opdrachtgevers durven zzp’ers niet meer zo snel in te huren, omdat ze bang zijn voor boetes en naheffingen. Dit blijkt uit een evaluatie van uitzender Randstad.

Zowel bedrijf als zzp’er verantwoordelijk

De VAR is per 1 mei afgeschaft en vervangen door de wet DBA. In deze nieuwe wet zijn zowel de opdrachtgever als de zzp’er verantwoordelijk voor de werkrelatie. Er mag geen sprake zijn van schijnzelfstandigheid.

95% is eigenlijk geen zzp’er

Volgens Arco Elsman, zzp-programmadirecteur bij Randstad, is er bij veel bedrijven onzekerheid waardoor deze (tijdelijk) geen zzp’ers meer inhuren. “De toetsingscriteria voor zzp’ers zijn strenger geworden”, zegt Elsman. Met een VAR was een zzp’er gedekt, nu voldoet 95% van de zzp’ers niet aan de ondernemerscriteria van de Belastingdienst. Deze zzp’ers zijn eigenlijk in dienst bij de opdrachtgever. Als er sprake is van een (verkapt) dienstverband, moet de opdrachtgever achteraf nog de premies betalen voor een werknemer. En er is een risico op een boete. Vandaar dat bedrijven nu voorzichtiger zijn met het inhuren van zzp’ers.

Overgangsperiode

Vanaf 1 mei 2017 gaat de Belastingdienst de wet DBA echt controleren en handhaven, tot die tijd geldt een overgangsperiode. Maar veel bedrijven zijn al overgeschakeld op de nieuwe regels, zodat ze vanaf volgend jaar geen risico lopen op (hoge) boetes. Randstad verwacht daarom ook dat als er niets verandert, er veel minder zzp’ers zullen overblijven. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

“Verdere groei zzp-markt ondanks wet DBA”
Personeelskrapte in de bouw weer op oude niveau
Begin 2022 goed. Sluit je boekhouding van 2021 af!
Steun nodig? Vraag het weer aan!
Consumentenvertrouwen weer gedaald

Bericht: Bij mij ook minder freelance werk, kunnen we hier niets tegen doen? <br>Collectief moet er toch iets georganiseerd kunnen worden?

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 07/05/2016 10:13:45

Bericht: Arco Elsman zegt iets wat niet waar is: de toetsingscriteria zijn niet strenger geworden, maar de criteria gaan nu worden nageleefd. Als je nu eigenlijk in loondienst bent, was je dat vorig jaar ook...

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 07/05/2016 11:04:12

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws