Deel dit nieuws

Winkeldieven steeds vaker vrouw

11 april 2016  

Steeds meer vrouwelijke winkeldienven

Steeds meer jonge vrouwen maken zich schuldig aan winkeldiefstal. Dit blijkt uit een onderzoek van Detailhandel Nederland.

Het aantal mannelijke en vrouwelijke winkeldieven tussen de 18 en 25 jaar is voor het eerst gelijk. Vijf jaar geleden waren er nog 59 procent mannelijke en 41 procent vrouwelijke daders in deze leeftijdsgroep.

Ook opvallend is de dalende gemiddelde leeftijd van winkeldieven. Vijf jaar geleden was de gemiddelde leeftijd nog 42 jaar, nu 39 jaar.  

Het aantal aangiften van winkeldiefstal daalt de laatste jaren. Dit komt volgens Bert van Steeg, secretaris winkelcriminaliteit bij Detailhandel Nederland, doordat in veel gevallen geen aangiften wordt gedaan. “Voor politie en justitie hebben die aangiften lang niet altijd prioriteit” aldus Van Steeg.

Afrekenen met winkeldieven

Sinds 2011 kunnen winkeliers meedoen aan de regeling Afrekenen met Winkeldieven. Als een winkelier een dief betrapt, kan er direct 181 euro geclaimd worden bij de winkeldief voor de geleden schade. De afgelopen jaren is via deze regeling meer dan 2,5 miljoen aan schade verhaald. Vorig jaar werd in 70 procent van de diefstalgevallen gebruik gemaakt van deze regeling. Detailhandel Nederland hoopt dat nog meer winkeliers direct hun schade claimen, vanwege de  preventieve werking.

Meer aangifte in de toekomst

Gemiddeld wordt er 40.000 keer aangifte gedaan per jaar, maar volgens Detailhandel Nederland is dat maar het topje van de ijsberg. Veel winkeliers doen geen aangifte omdat deze vaak niet worden gecompenseerd voor geleden schade.

Van Steeg stelt daarom voor betere financiële genoegdoening: "Als de winkelier altijd wordt gecompenseerd voor de geleden schade, zal er meer aangifte worden gedaan."

Bron: NOS.nl

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

PvdA: minimumloon moet omhoog
Boodschappen duurder? Hamsteren!
Te weinig vrouwen aan het werk én in de politiek
Kansen voor Britten na brexit
Aanpassingen jeugdloon niet slim volgens Detailhandel Nederland
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws