Fiscaal
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Fiscale voordelen halen uit de belastingaangifte

Fiscale voordelen uit belastingaangifte

Ben jij helemaal op de hoogte van de fiscale voordelen die je kunt halen uit de belastingaangifte? Met de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek ben je vast al bekend. Maar er is nog meer. Bij het aangeven van btw en inkomsten kun je nog extra voordeel behalen. Hoe? Dat lees je hieronder.

1. Zelfstandigenaftrek

Als ondernemer kun je meestal gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek. Om voor deze aftrekpost in aanmerking te komen, moet je aan het urencriteria van 1225 uur voldoen. Begin je pas later in een kalender jaar? Dan moet je voor de zelfstandigenaftrek toch nog aan de 1225 uur voldoen. Dat kan betekenen dat je in een paar maanden heel veel uren moet maken.

2. Startersaftrek

De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek voor startende ondernemers. Je hebt hier recht op als je in één of meer van de afgelopen vijf jaar geen ondernemer was én als je in die periode van vijf jaar niet meer dan tweemaal de zelfstandigenaftrek hebt toegepast.

3. Investeringsaftrek

Je hebt recht op de investeringsaftrek als je in een jaar meer dan € 2300 investeert in bedrijfsmiddelen. Denk aan: software, kantoormiddelen en gereedschap. De kosten moeten per bedrijfsmiddel wel hoger zijn dan € 450 exclusief btw. De investeringsaftrek geeft je een voordeel van 28% op je investering.

4. Kleineondernemersregeling

Je komt in aanmerking voor de kleineondernemersregeling als je in een jaar minder dan € 1883 btw hoeft te betalen. Als je minder dan € 1345 btw in een jaar moet betalen, hoef je zelfs helemaal geen btw meer te betalen.

5. Meewerkaftrek

Als je partner meer dan 525 uur per jaar in je bedrijf meewerkt zonder vergoeding of voor een vergoeding van minder dan € 5000, kun je in aanmerking komen voor de meewerkaftrek. Het percentage dat je van de winst mag aftrekken wordt groter naarmate je partner meer werkt.

6. Pensioenopbouw

Je mag een deel van de winst reserveren voor de opbouw van je pensioen. Over dat deel hoef je nu (nog) geen belasting te betalen. Als je eenmaal met pensioen gaat, moet je alsnog belasting over je gespaarde bedrag betalen. Maar dit belastingtarief zal lager zijn dan het tarief wat je er nu voor betaalt.

7. Afschrijvingen

Materiële en immateriële bedrijfsmiddelen van € 450 of meer mag je afschrijven. Dat betekent dat je de kosten van die bedrijfsmiddelen verdeelt over het aantal jaren dat je er gebruik van maakt. En daardoor dus ieder jaar een deel van de kosten mag aftrekken van je winst. Als beginnend ondernemer mag je ook willekeurig afschrijven als je voldoet aan de criteria om startersaftrek te mogen toepassen en je onderneming bij de KvK staat ingeschreven als eenmanszaak, vof, maatschap of cv. Willekeurig afschrijven betekent dat je zelf mag betalen wanneer je de totale afschrijvingskosten afschrijft.

Terug naar het overzicht