Deel dit blog
ZZP-Forum

Zzp’er, kies de juiste aansprakelijkheidsverzekering

22 september 2017   2652 keer gelezen  Verzekeringen

Schade aan spullen

Het kan gebeuren. Er gaat iets fout tijdens je werk en je klant wordt daar onbedoeld de dupe van. Hij stelt jou aansprakelijk. Gelukkig ben je verzekerd. Of toch niet? Welke aansprakelijkheidsverzekering heb je nodig? Er zijn twee verschillende: de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). De specialisten van Centraal Beheer leggen het voor je uit.

AVB, BAV: het lijkt erg op elkaar

Maar het zijn 2 heel verschillende verzekeringen. In het kort: een AVB dekt schade die je als ondernemer of medewerker veroorzaakt aan spullen of mensen. Materiële schade of letselschade. Een BAV dekt vermogensschade. Je maakt een fout met je werk waardoor je klant financiële schade lijdt. In het voorbeeld hieronder wordt het verschil tussen de 2 verzekeringen duidelijk.

Johan heeft een AVB die de materiële schade dekt

Johan is logistiek adviseur. Zijn klant laat een nieuw magazijn bouwen. De planning moet strak zijn, zodat precies over 4 maanden de werkzaamheden van het oude naar het nieuwe magazijn kunnen verhuizen. Johan maakt een logistieke planning en presenteert deze op het hoofdkantoor van de klant. Dat gaat goed. Helaas stoot Johan bij het opruimen van de spullen een glas water over de beamer van de klant die hij voor zijn presentatie had gebruikt. Maar geen probleem. Johan heeft een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Zijn verzekeraar betaalt de schade.

Johan’s AVB dekt de financiële schade niet

Wat een pech. Johan heeft in zijn plan enkele verkeerde doorlooptijden gebruikt. Daardoor is het nieuwe magazijn pas na 5 maanden klaar. Zijn klant moet het oude magazijn een maand langer aanhouden en geplande werkzaamheden moeten worden verzet. De klant stelt Johan aansprakelijk voor de extra kosten die hij hierdoor maakt. Johan meldt zich weer bij zijn verzekeraar. Want hij heeft een AVB. Maar zijn verzekeraar betaalt deze keer niet.

Johan had niet de juiste verzekering

Gelukkig is Johan een fictief persoon. Want hij was financieel behoorlijk in de problemen gekomen. Waarom? Voor schade die hij veroorzaakt met zijn werk moet hij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) afsluiten. Aan een AVB heeft hij dan niets.

Het verschil tussen een AVB en een BAV is niet voor iedereen duidelijk

Jammer, want daardoor denk je misschien dat je verzekerd bent terwijl je dat niet bent. Een BAV is heel nuttig voor bijvoorbeeld adviseurs, advocaten, verzekeringstussenpersonen, makelaars en architecten. Een AVB is nuttig voor iedere ondernemer die bij zijn klanten over de vloer komt.

  AVB BAV
Dekt Materiële schade en letselschade Vermogensschade / financiële schade
Voorbeeld Per ongeluk beschadig je een voorwerp bij je klant of je verwondt er iemand Je maakt een fout in je advies waardoor je klant financiële schade lijdt
Voor Alle ondernemers die bij klanten langs gaan of die klanten ontvangen Alle dienstverlenende ondernemers die advies of diensten bieden waar de klant actie op onderneemt

Overtuigd van de noodzaak van een verzekering bij aansprakelijkheid? Laat je goed adviseren. Meer informatie over de aansprakelijkheidsverzekering zzp van Centraal Beheer vind je op de website.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Ziektekostenverzekering - update
Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, wat nu?
Hoe verder als jij overlijdt als zzp'er?
Broodfonds, alternatief voor AOV? - update
Verzekeringen voor parttime zzp’ers

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog