Deel dit blog
ZZP-Forum

Verzekeringen voor parttime zzp’ers

11 april 2018   2699 keer gelezen  Verzekeringen

Een groot deel van de zzp’ers in Nederland is dat niet fulltime. Ruim een half miljoen zzp’ers in Nederland heeft nog een ander inkomen, bijvoorbeeld uit loondienst, een uitkering of pensioen. Op die manier heb je altijd een vast inkomen en is het niet zo erg als de inkomsten uit je bedrijf een keer tegenvallen. Door dit gevoel van veiligheid vergeten parttime zzp’ers soms ook na te denken over verzekeringen. Maar sommige verzekeringen komen misschien toch van pas.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als je in loondienst bent, hoef je je over een heleboel zaken geen zorgen te maken. Maak je een fout? Dan vergoedt je baas de eventuele schade. Jij hebt misschien wel een relatie te redden, maar je draait in ieder geval niet op voor de kosten.

Een zzp’er heeft dit vangnet niet. Maak jij bij een klant wat kapot, dan ben je daarvoor zelf verantwoordelijk. Wat veel zzp’ers niet weten, is dat een privé aansprakelijkheidsverzekering schade die je als ondernemer maakt niet dekt. Je hebt die schade namelijk niet veroorzaakt als ‘privé persoon’, maar als ondernemer.

Inventarisverzekering

Ben je zzp’er en doe je administratief werk? Dan heb je niet zoveel nodig om je werkzaamheden uit te voeren. Je gebruikt waarschijnlijk een laptop en je telefoon. Maar ben je bijvoorbeeld stukadoor of automonteur, dan heb je waarschijnlijk veel meer spullen nodig. De spullen die jij nodig hebt voor je werk, zijn bedrijfsmiddelen. Dat noemen we samen ook wel de inventaris. Als je in loondienst bent, worden deze spullen voor jou gekocht en als er wat stukgaat, wordt dat vervangen. Maar een zzp’er is hiervoor zelf verantwoordelijk.

Als een van je bedrijfsmiddelen stukgaat, moet je dus zelf de reparatie of vervanging bekostigen. En de kosten daarvoor kunnen hoog oplopen. Als je, zoals veel zzp’ers vanuit thuis werkt, zijn je spullen meestal meeverzekerd met je inboedelverzekering. Vaak is dat wel maar tot een bepaald bedrag en dit verschilt per verzekering.

Rechtsbijstandverzekering

Ook juridische conflicten kunnen veel geld kosten. Zijn jij en je klant het niet eens over een contract of betaling? Dan heb je misschien een jurist of zelfs een advocaat nodig. Om de kosten daarvoor te dekken, kan je een rechtsbijstandverzekering afsluiten.

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Je bent als zzp’er niet verplicht om je overal tegen te verzekeren. Een verzekering kost ook geld en dat houd je als parttime ondernemer liever voor jezelf. Bekijk daarom goed welke risico’s jij als zzp’er loopt. Heb je bijvoorbeeld veel grote, dure machines nodig om je werk te doen? Dan is een inventarisverzekering waarschijnlijk geen overbodige luxe. Doe jij je werk bij mensen thuis en kan een kleine fout grote gevolgen hebben? Dan is een aansprakelijkheidsverzekering misschien handig. Als je er zelf niet uitkomt, kan je altijd voor advies naar een professional.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Ziektekostenverzekering - update
Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, wat nu?
Hoe verder als jij overlijdt als zzp'er?
Broodfonds, alternatief voor AOV? - update
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog