Deel dit blog
ZZP-Forum

Ziektekostenverzekering - update

23 oktober 2019   4035 keer gelezen  Verzekeringen

Ziektekostenverzekering

Iedere Nederlander is verplicht een ziektekostenverzekering te hebben, dus ook jij als zzp’er. Zijn er nog speciale dingen waar je op moet letten? Je leest het hier.

Voor iedereen verplicht

Iedereen boven de 18 jaar moet een zorgverzekering hebben. Als je geen verzekering hebt, meldt het CAK (Centraal Administratie Kantoor) je aan bij een zorgverzekeraar. De premie hiervoor wordt ingehouden op je inkomsten. Maar deze is wel 30% hoger dan de normale premie. Laat het dus niet zover komen en regel zelf je ziektekostenverzekering.

Basisverzekering

De basisverzekering is verplicht. Hiermee zijn de kosten verzekerd van huisarts, ziekenhuis, medicijnen én de kosten van je kinderen tot 18 jaar.

Aanvullende verzekeringen

Naast de basisverzekering kun je je aanvullend verzekeren. Denk hierbij aan tandarts, fysio of bepaalde zorgkosten in het buitenland. Kijk zelf even wat je hiervan nodig hebt. Een tandartsverzekering is bijvoorbeeld niet nodig als je alleen ieder half jaar naar de tandarts gaat. Zoek dus even goed uit dat je alleen de aanvullende verzekeringen kiest die je ook echt nodig hebt. En kijk ook ieder jaar even of je deze aanvullingen dat jaar nodig hebt gehad. Zo betaal je niet voor verzekeringen die je niet nodig hebt. 

Vrije keuze

Let bij het kiezen van een ziektekostenverzekering ook of je vrije keuze hebt van zorgverleners. Verzekeraars sluiten contracten met bijvoorbeeld ziekenhuizen. Het kan zijn dat als je wilt laten helpen in een bepaalde kliniek, je verzekering dit niet dekt. Maakt het je niet zo veel uit waar je wordt geholpen, dan kun je een goedkopere verzekering afsluiten. Dit kan best wel wat premie schelen. Misschien woon je in een grotere stad, waar meerdere ziekenhuizen zijn, dan is de kans best groot dat er wel een ziekenhuis is waarmee jouw verzekering een contract heeft. 

Recht op zorgtoeslag?

Kijk ook of je recht hebt op zorgtoeslag. Meld je aan, zodat je bespaart op je ziektekostenverzekering. Dit kun je doen via de website van de Belastingdienst. 

Zzp-korting?

Bij sommige verzekeraars krijg je een soort zzp-korting. Zoek het even goed uit, want soms is dit juist een lokkertje. In veel gevallen is een normale verzekering net zo goed, beter en zelfs goedkoper. De premie voor de ziektekostenverzekering is trouwens niet aftrekbaar, omdat het privékosten zijn.

Kinderen meeverzekeren

Wist je dat je kinderen gratis meeverzekerd zijn? Maar je moet je pasgeboren kind wel aanmelden. Kijk dus of jij of je partner de meest uitgebreide verzekering heeft en meld je kind daar aan. Je zou niet willen dat je kind iets krijgt en dat jij vervolgens voor de kosten moet opdraaien.

Kinderen zijn tot 18 jaar gratis meeverzekerd bij een van de ouders. Daarna moeten ze zelf een ziektekostenverzekering hebben.

Overstappen

Als je wilt overstappen van verzekering moet je je huidige verzekering voor 31 december opzeggen. Je nieuwe verzekering moet je voor 31 januari afsluiten, je bent dan vanaf 1 januari al verzekerd. Maar als je slim bent regel je alles voor 31 december, zodat je het nieuwe jaar met iets meer zekerheid kunt beginnen. Oriënteer je dus nu al op een eventuele nieuwe verzekering.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, wat nu?
Hoe verder als jij overlijdt als zzp'er?
Broodfonds, alternatief voor AOV? - update
Verzekeringen voor parttime zzp’ers
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog