Deel dit blog
ZZP-Forum

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, wat nu?

8 oktober 2019   2955 keer gelezen  Verzekeringen, Wetten en regels

Je hebt er waarschijnlijk al iets over gehoord, er komt een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Maar wat moet je daar nu mee? We zetten alles nog even op een rijtje.

Waarom?

Waarom komt deze verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) er? Dat is besloten in het Pensioenakkoord. Hierin staat onder andere dat de AOW-leeftijd niet stijgt en dat er geen verplicht pensioen voor zzp’ers komt. Maar er is in dat akkoord wel besloten dat er een verplichte zzp-AOV komt. Het is natuurlijk erg vreemd dat er in een pensioenakkoord (dat ook vooral over het pensioen van werknemers gaat) ineens afspraken over verzekeringen voor ondernemers worden gemaakt. Maar voor het idee achter de verplichte verzekering is wel iets te zeggen. Er zijn namelijk zzp’ers die niet genoeg verdienen om een verzekering af te sluiten. Zij zouden wel willen, maar kunnen het niet. Een AOV is voor deze groep te duur. Dit geldt ook voor het opbouwen van pensioen.

Er is daarom al langer gesproken over verplichtingen voor zzp’ers. In het Pensioenakkoord is nu dus besloten dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering komt voor zzp’ers.

Wordt de AOV goedkoper?

Het idee is nu, dat als iedereen een AOV moet afsluiten, dat deze verzekering goedkoper wordt. Zo is iedereen verzekerd van een inkomen als ze arbeidsongeschikt worden. Maar of de AOV ook echt goedkoper wordt, dat is nog de vraag. Ook is het nog niet duidelijk wat voor verzekering wordt er verplicht wordt. En voor hoeveel ben je dan verzekerd? Mag je zelf je verzekering uitzoeken en mag je ook een alternatief kiezen? Mag je ook voor een schenkkring kiezen, zoals een broodfonds?

Geen zzp-partijen betrokken

Het pensioenfonds is zonder zzp-partijen gesloten. Zzp-organisaties, zoals ZZP Nederland, zijn helemaal niet betrokken geweest bij de plannen voor een verplichte zzp-verzekering. De meeste zzp’ers, en hun organisaties, zijn tegen verplichte verzekeringen en pensioenen. Je bent als zzp’er namelijk zelfstandig. Je moet zelf kunnen bepalen waar jij je geld aan uitgeeft. Geen verplichtingen dus.

Uitvoering

Nu het plan van een verplichte verzekering er toch door is, moet er worden gekeken hoe het uitgevoerd gaat worden. Er ligt nu een opdracht bij de Stichting van de Arbeid. Zij moeten, onder andere met ZZP Nederland, begin 2020 een duidelijk voorstel hebben over hoe de verplichte AOV eruit moet komen te zien. Tot die tijd moeten wij afwachten wat er gaat gebeuren. Heb je nu nog geen AOV, dan kun je kijken of je het nog even uit kan zingen. Ik kan me voorstellen dat je eerst even wil afwachten totdat er meer duidelijkheid is over een verplichte AOV. Maar om tot die tijd onverzekerd te ondernemen is misschien ook geen goed idee.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Welke wetten wijzigen er in 2022?
Ga je jouw bedrijf verkopen? Let hier dan op
Thuiswerken toch weer de norm
Vanaf 1 juli geen ongewenste telefoontjes meer
Depositogarantie, wat is dat eigenlijk?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog