Deel dit blog
ZZP-Forum

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers

31 januari 2018   2962 keer gelezen  Verzekeringen

Als zzp’er moet je zelf je verzekeringen regelen. Er zijn een paar verzekeringen die je eigenlijk echt moet hebben, zoals de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Daarom bespreken we nu even verschillende situaties die je als zzp’er kunt tegenkomen én kunt oplossen met een aansprakelijkheidsverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering AVB

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven of AVB genoemd. Met deze verzekering dek je de schade die jij tijdens je werk als zzp’er veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je bij een klant een ruit kapot tikt, maar ook als je eten of drinken op kleding van anderen knoeit. Het gaat om schade aan mensen, spullen of de financiële schade die is ontstaan door jouw schuld.

Schade aan mensen

Je kunt tijdens je werk schade toebrengen aan personen. Voorbeeld: Je bent zzp’er in de zorg en tijdens je werk komt een cliënt door jouw schuld ongelukkig ten val. De medische kosten worden dan gelukkig gedekt door je aansprakelijkheidsverzekering.

Schade aan spullen

Naast schade aan mensen is de schade aan spullen ook verzekerd via je AVB. Bijvoorbeeld als je als werkt ICT-zzp’er werkt en bij een klant per ongeluk tegen een computer stoot, waardoor deze kapot valt.

Financiële schade die ontstaan zijn door jouw fout

Stel, iemand kan door jouw schuld niet meer werken. Niet alleen de medische kosten (directe schade) wordt op jou verhaald, maar ook de financiële schade als gevolg van jouw fout. Het slachtoffer loopt namelijk veel geld mis, nu hij of zij door jouw schuld niet meer kan werken. Ook deze schade wordt gedekt door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Hoge kosten

Als je drinken knoeit over een pak van een klant, zijn de stomerijkosten misschien maximaal 20 euro. Dit valt nog te overzien. Maar wat dacht je van medische kosten na een beenbreuk door jouw schuld? Dit loopt al gauw in de duizenden euro’s. Dit is voor de meeste zzp’ers niet op te brengen. Het niet hebben van een aansprakelijkheidsverzekering kan het einde van je bedrijf betekenen. Denk daarom vooral goed na waarom je deze verzekering niet zou nemen? Misschien kom je je hele leven niet in een situatie dat je een AVB nodig hebt. Laten we het hopen! Maar als je er een nodig hebt, moet je blij zijn dat je een AVB hebt afgesloten.

AVB is vaak niet zo duur

Daarnaast is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet zo duur. Afhankelijk van wat voor werk je doet, een AVB voor in de bouw is bijvoorbeeld vaak duurder dan voor een ICT’er, kost het je ongeveer een paar tientjes in de maand. Soms zelfs minder. Als je regelmatig bij klanten op locatie werkt, zou ik altijd een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nemen. Je wilt het risico toch niet lopen?

Dus als je gaat starten als zzp’er, denk ook goed na over een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Ziektekostenverzekering - update
Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, wat nu?
Hoe verder als jij overlijdt als zzp'er?
Broodfonds, alternatief voor AOV? - update
Verzekeringen voor parttime zzp’ers

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog