Deel dit blog
ZZP-Forum

Faillissement

27 oktober 2017   2263 keer gelezen  Juridisch, Financieel

Faillissement

Als zzp’er moet je hard werken en in tijden van crisis is het soms lastig om je hoofd boven water te houden. Een faillissement is dan ooit onontkoombaar. Maar wat staat je te wachten en hoe ga je ermee om?

Wanneer de schulden zich opstapelen en de aanmaningen binnen blijven stromen is dat meestal geen goed nieuws. Je kunt de rekeningen niet meer betalen en wanneer er geen uitzicht is op een betere toekomst, betekent dat een faillissement. Je kiest er dan in veel gevallen voor om je failliet te laten verklaren door de rechtbank, maar je mag ook zelf een verzoek indienen.

Failliet verklaard worden

Wanneer je failliet wordt verklaard door de rechtbank zal er een heleboel veranderen. Afhankelijk van de rechtsvorm ben je soms ook persoonlijk aansprakelijk en dat betekent dat ook je privéleven een andere invulling krijgt. Zo kan er beslag worden gelegd op je privébezittingen en moet je rondkomen van een kleine uitkering.

Verzekeren tegen een faillissement

Wat zou het mooi zijn als je de risico’s van het ondernemen zo kon beperken dat de kans op een faillissement enorm klein is. Helaas, dat is niet mogelijk. Je moet je eigen boontjes doppen!

Het enige wat je als ondernemer kunt doen is je verzekeren tegen zaken die ervoor zouden kunnen zorgen dat je failliet gaat. Denk bijvoorbeeld aan een enorme brand, een storm of een langdurige ziekte.

Je opdrachtgever gaat failliet

Een faillissement kan iedereen overkomen, zo ook een van je opdrachtgevers. Vervelend voor die opdrachtgever, maar nog vervelender voor jou.

Je hebt maandenlang kei hard gewerkt aan een opdracht en bedenkt je opeens dat er nog altijd niet is betaald. Je trekt aan de bel, maar het blijft angstvallig stil aan de andere kant. Je opdrachtgever is failliet en jij kunt naar je centen fluiten.

Aansluiten in de rij

Je hebt recht op het geld dat je nog tegoed hebt, maar instanties zoals de Belastingdienst, het UWV, banken en pensioenfondsen hebben altijd voorrang. Je sluit dus achter in de rij aan en meestal is er dan niet veel meer te verdelen. De opdrachtgever ging namelijk niet voor niets failliet.

Toch is het verstandig om je altijd te melden bij de curator als crediteur. Doe je dit niet, dan heb je sowieso niets meer te zeggen.

Hoe kun je het risico beperken?

Om te voorkomen dat bovenstaand scenario voor jou werkelijkheid wordt, is het verstandig om deelfacturen te versturen. Zo knip je het bedrag in kleinere stukken en is de kans groter dat je jouw geld ontvangt. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Voorbelasting, wat is het?
Voorkom een boete, doe btw-aangifte!
Je zzp-uurtarief verhogen in 2022. Durf jij het?
Ga je jouw bedrijf verkopen? Let hier dan op
Depositogarantie, wat is dat eigenlijk?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog