Starten
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Alle rechtsvormen op een rijtje

Rechtsvormen voor zzp'ers

Eenmanszaak, bv, nv, vof? Wat betekenen deze ook alweer? Welke rechtsvormen zijn er eigenlijk? We zetten ze hier voor je op een rijtje. We bespreken in dit artikel alleen de rechtsvormen met winstoogmerk. Heb je niet als doel om winst te maken? Kies dan voor een stichting of vereniging

Eenmanszaak

De eenmanszaak is de meest gebruikte rechtsvorm. Het voordeel is dat je snel en eenvoudig een eenmanszaak kunt oprichten. Daarnaast heb je verschillende belastingvoordelen, zoals de zelfstandigen- en startersaftrek, mkb-winstvrijstelling en de kleineondernemersregeling. Je hebt geen startkapitaal nodig. 
Het nadeel van de eenmanszaak is de aansprakelijkheid. Als je via je bedrijf schulden hebt gemaakt, kunnen deze privé op jou worden verhaald. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd is ook je partner financieel aansprakelijk voor de schulden.

Besloten vennootschap

Bij de besloten vennootschap (bv) is er sprake van een rechtspersoon. Dit betekent dat niet jij, maar de bv aansprakelijk is voor eventuele schulden. Jij werkt voor de bv (je bent dus eigenlijk een werknemer van je eigen bv). Een ander voordeel van de bv ten opzichte van de eenmanszaak is dat je een bv ook met anderen kunt oprichten. Het nadeel is dat je geen gebruik kunt maken van de belastingvoordelen van een eenmanszaak. Vanaf een winst van €100.000,- wordt het fiscaal gezien aantrekkelijk een bv te starten. Als je winst lager is dan €100.000,- ben je in de meeste gevallen gunstiger uit met een eenmanszaak of vof. 

Bestuur en aandeelhouders

De dagelijkse leiding van de bv ligt bij het bestuur. De hoogste macht ligt bij de aandeelhouders, zij zijn de eigenaars. Bij kleine bv’s is er vaak één persoon die het bestuur en de enige aandeelhouder is. Dan ben je directeur-grootaandeelhouder (Dga). Grotere bv’s hebben een bestuur voor de dagelijkse leiding, een raad van commissarissen die toezicht houden op het bestuur en een groep aandeelhouders (die dus eigenaar zijn van de bv). Via aandeelhoudersvergaderingen controleren de aandeelhouders het dagelijks bestuur. 

Oprichting bv

Je richt een bv op via de notaris. Deze stelt een akte op met de statuten van je bedrijf. Vervolgens schrijft de notaris jouw bv in bij de KvK. Je moet minstens € 0,01 storten in je bv (startkapitaal). Dit mag je trouwens ook in natura doen. 

Let op: totdat de notaris jouw bv heeft ingeschreven bij de KvK ben je persoonlijk aansprakelijk. In het begin ben je officieel nog een eenmanszaak (bv in oprichting). Let hierop als je contracten afsluit of afspraken maakt. 

Vennootschap onder firma (vof)

Wil je met meerdere een bedrijf beginnen? Dan kun je denken aan een Vennootschap onder firma (vof). Elke vennoot brengt iets in. Dit kan geld, werk of goederen zijn. Het voordeel van de vof is dat deze (net als de eenmanszaak) snel en eenvoudig op te richten is. Je hebt geen startkapitaal nodig en je hebt dezelfde belastingvoordelen als de eenmanszaak. Denk aan zelfstandigen- en startersaftrek, mkb-winstvrijstelling en de kleineondernemersregeling. Het nadeel zit hem in de aansprakelijkheid. Als er schulden worden gemaakt, maakt het voor de schuldeisers niet uit wie deze schulden heeft gemaakt. Bij schulden wordt eerst het vermogen van de onderneming aangesproken. Als dit niet genoeg is, kunnen de schulden worden verhaald op jouw en je vennoten. Ook hier kan je partner aansprakelijk worden gesteld als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd. 
In een vof heb je naast de gedeelte aansprakelijkheid ook een gedeelde verantwoordelijkheid voor je bedrijf. Je hebt dus minder vrijheid dan in een eenmanszaak, waarin jij zelf kunt bepalen hoe je onderneemt. 

Let op: maak voordat je je vof gaat inschrijven afspraken met andere vennoten. Stel een vennootschapscontract op waarin onder andere afspreekt welke bevoegdheden iedere vennoot heeft en hoe de winst verdeeld wordt. Hierin kun je ook afspreken hoe problemen met eventuele schuldeisers worden opgelost. 

Naamloze vennootschap (nv)

Een naamloze vennootschap is in veel opzichten hetzelfde als een bv. Ook bij een nv zijn de aandeelhouders de eigenaren van het bedrijf. Het verschil zit hem in het feit dat bij een bv de aandelen niet vrij verhandelbaar zijn en bij een nv wel. De aandelen van een bv zijn alleen overdraagbaar via een notaris en worden op naam gezet. De aandelen van een nv kunnen via de beurs verkocht worden. 
Bij de oprichting van een nv heb je een startkapitaal van €45.000,- nodig. Voor de rest gelden dezelfde eisen als de bv. 

Let op: zzp’er en freelancer zijn geen rechtsvormen. Veel zzp’ers of freelancers hebben een eenmanszaak, maar je kunt ook deel uitmaken van een maatschap of vof. 

Ben je benieuwd welke rechtsvorm past bij jouw doel? Doe de test Welke rechtsvorm?

Terug naar het overzicht