Deel dit blog
ZZP-Forum

Je zzp-uurtarief verhogen in 2022. Durf jij het?

25 november 2021   7337 keer gelezen  Financieel

Nog een aantal weken en dan staat het jaar 2022 alweer voor de deur! Twee keer knipperen met je ogen en er is alweer een ondernemersjaar voorbij. Heb jij je bedrijfsplannen voor 2022 al helemaal geüpdatet of ben je daar nog volop mee bezig? Denk jij er aan om je uurtarief te verhogen? Dit kan namelijk een goede, extra zakcent opleveren. Wij zetten een aantal redenen voor je op een rijtje om dat juist wel te doen:

Economische groei van 3,5%

De Rijksoverheid verwacht in 2022 een economische groei van 3,5%. Dit kan betekenen dat de koopkracht misschien ook weer wat toeneemt en jouw klanten wat meer te besteden hebben. In dat geval zou het geen kwaad kunnen om een kleine prijsstijging door te voeren voor jouw producten of diensten.

Veel kosten stijgen

In 2022 stijgen ook jouw eigen kosten. Denk maar eens aan de zorgverzekering, de dagelijks boodschappen, benzine en de energierekening. Veel van deze stijgingen komt door het te kort aan aardgas.

Een hoop extra kosten waar je in het nieuwe jaar rekening mee moet houden. Genoeg reden om jouw uurloon bij te stellen. Daarnaast wordt ook de inkoop van artikelen steeds duurder. Heb je bijvoorbeeld een webshop met decoratiespulletjes? Dan zul je merken dat de inkoopsprijzen ook steeds hoger worden. Je ontkomt er niet aan om je prijzen te verhogen.

Denk toekomstgericht

Je zou bijna bij elke inflatie je uurtarief wel kunnen verhogen. Doe je dit niet, dan ga je er echt op achteruit. Alles wordt duurder en jij verdient steeds minder. Voorkom achteruitgang of stilstand en denk goed na hoe je jouw winst maximaliseert.

Wees altijd transparant

Ben je er van overtuigd dat je jouw uurtarief best mag verhogen? Dan hoef je hier geen geheim van te maken. Communiceer juist open en eerlijk over de verhoging. Ben proactief en laat jouw klanten weten waar ze aan toe zijn. Leg ook uit wat de rede van de prijsstijging is. Misschien verandert er wel iets aan je dienstverlening waardoor je de prijsverhoging kunt onderbouwen.

Bepaal jouw uurtarief

Ben slim en bepaal jouw uurtarief. Doe daar altijd een euro extra bovenop. Stel, je werkt 800 declarabele uren per jaar dan levert je dat zonder iets te doen toch maar weer mooi 800 euro extra op. Bereken jouw tarief en gebruik de tariefcalculator.

Neem ook eens je verdienmodel onder de loep

Werk je alleen maar op basis van uurtje factuurtje? Bekijk dan of je niet ook nog op een andere manier geld kunt verdienen. Neem je verdienmodel eens onder de loep. Mogelijk kun je producten die relevant zijn in jouw beroep gaan verkopen?

Het is helemaal niet gek als je juist dit jaar je uurtarief verhoogt. Er is krapte op de arbeidsmarkt dus als ze jou echt nodig hebben, zullen ze bereid zijn om voor kwaliteit te betalen! Doe er juist nu je voordeel mee. Ga jij je uurtarief verhogen?

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Voorbelasting, wat is het?
Voorkom een boete, doe btw-aangifte!
Depositogarantie, wat is dat eigenlijk?
Aan welke kosten moet je denken bij het starten van je eigen bedrijf?
Regelingen voor zzp'ers tijdens coronacrisis - update
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog