Deel dit blog
ZZP-Forum

Fiets van de zaak: de voordelen

19 maart 2018   8625 keer gelezen  Ondernemen, Fiscaal

Het is weer bijna lente en dat betekent dat de temperaturen zullen stijgen. Reden genoeg om eens te overwegen om de fiets te pakken voor de ritjes naar jouw klanten. Goed voor het milieu én beter voor jouw gezondheid.

Zijn de afstanden die je nu reist met de auto ook acceptabel op de fiets, dan is het misschien aantrekkelijk om een fiets van de zaak aan te schaffen. Het is namelijk mogelijk om jouw fiets op te geven als extra aftrekpost. Een win-winsituatie dus!

Fiets van de zaak

Allemaal leuk en aardig zo’n fiets van de zaak, maar hoe zit dat belastingtechnisch. Wat mag wel en wat mag niet?

Wanneer je een fiets aanschaft die duurder is dan € 450 ex btw, dan mag je de fiets tot je bedrijfsvermogen rekenen. Dat betekent ook dat je de fiets moet gaan afschrijven.

Voorwaarden

Het is wel de bedoeling dat je de fiets ook echt daadwerkelijk gaat gebruiken voor jouw onderneming. Natuurlijk mag je best in het weekend op de fiets naar het park, als je hem ook maar zakelijk gebruikt. Dit moet wel voor ten minste 10% zijn. Omdat het bij een fiets moeilijk te zeggen is hoeveel je hem nu daadwerkelijk zakelijk gebruikt, adviseren wij om minstens 20% aan te houden. Dan zit je zeker goed bij de Belastingdienst.

Aftrekpost

De hoogte van het bedrag dat je mag aftrekken van je winst, hangt af van hoeveel je jouw fiets gebruikt voor zakelijke doeleinden. Stel je gebruikt je fiets 50% van de tijd voor je onderneming en de aanschafprijs was € 2300 dan mag je € 1150 als aftrekpost opgeven.

Btw terugvragen van investeringen

Om het nog ingewikkelder te maken, mag je ook de btw nog terugvragen. Dit mag in één keer. Je hoeft hierbij geen rekening te houden met de afschrijving. Vergeet ook hier niet het privégebruik mee te nemen in de berekening.

Samengevat

De uiteindelijke afschrijving en de investeringsaftrek wordt berekend op basis van de aanschafprijs – de btw – het privégedeelte = investering.

Investeringsaftrek

Investeer je per jaar meer dan € 2300, dan kom je ook in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit heeft invloed op de inkomstenbelasting. Hierdoor mag je uiteindelijk 28% van de totale investering opgeven als aftrekpost op je belastbaar inkomen. Uiteindelijk betaal je minder belasting, waardoor je fiets goedkoper wordt.

Fiets als privévermogen

Je kunt er ook voor kiezen om je fiets privé aan te schaffen. Dan heb je géén recht op afschrijving en mag je geen gebruikmaken van de investeringsaftrek, maar je mag wél voor iedere zakelijke kilometer € 0,19 in rekening brengen.

Is het slim om te investeren in een fiets?

Kosten maken, om kosten te maken heeft niet zoveel zin. Heb je de fiets echt nodig en kom je daarmee aan het einde van het jaar op een investeringsbedrag dat hoger is dan € 2300? Dan is het zeker slim om te investeren in een fiets van de zaak. Door alle gunstige aftrekposten wordt je fiets hierdoor een heel stuk goedkoper. Bereken dus even of een fiets van de zaak iets voor jou is.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Meld je vandaag nog aan voor de KOR
Liquiditeit, wat is het?
Prinsjesdag, wat verandert er voor jou?
Zakelijke telefoon als zzp’er
Schijnzelfstandigheid - update
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog