Deel dit blog
ZZP-Forum

Innoveren als zzp’er, hoe doe je dat?

11 juni 2018   1072 keer gelezen  Innovatie, Ondernemen

Het woord innovatie wordt vaak gebruikt als container begrip door bedrijven, consumenten en zzp’ers voor alles wat nieuw is. Maar klopt dat wel? Wat is innovatie nu eigenlijk? In dit artikel leg ik je uit wat innovatie is en hoe je hier als zzp’er mee bezig kunt zijn. Innovatie is niet alleen toegankelijk voor grotere bedrijven met veel budget. Ook zzp’ers spelen een belangrijke rol in het Nederlandse (en internationale) innovatieklimaat.

Wat is innovatie en welke soorten zijn er?

Nederland staat op de 16e plek van de meest innovatieve landen ter wereld. Maar wat is innovatie nu eigenlijk en waarom staat Nederland in de top 20? Innovatie kun je definiëren als ‘het commercieel implementeren van een idee of concept door een organisatie.’  Een organisatie kan dus ook een zzp’er zijn of een team van zzp’ers. De eerder genoemde definitie van innovatie is vrij breed. Er zit wel degelijk verschil in een nieuwe versie van een laptop lanceren of de overstap van draad-telefoons naar mobiele telefoons. De belangrijkste tweedeling die je kunt maken binnen innovatie is radicale innovatie en incrementele innovatie. Radicale innovatie refereert terug naar iets compleet nieuws, zoals de allereerste (elektrische) auto, telefoon, internetverbinding enzovoorts. Incrementele innovaties zijn verbeteringen van bestaande innovaties. Denk bijvoorbeeld aan een zuinigere en veiligere auto of een telefoon met langere batterijduur. In Nederland worden relatief veel radicale innovaties bewerkstelligd. Wist je bijvoorbeeld dat Bluetooth op je telefoon Nederlands is? En wat dacht je van documentenverzendservice WeTransfer?

Innovatie en zzp’ers

Ook voor zzp’ers is innovatie belangrijk. Wellicht denk je dat je er weinig mee te maken hebt aangezien je (veel) klussen hebt en het goed gaat. Echter laat de innovatieliteratuur zien dat bedrijven (dus ook zzp’ers) die niet of nauwelijks innoveren binnen 10 jaar niet meer bestaan.  Een klassiek voorbeeld hiervan is het fotobedrijf Kodak wat na de introductie van digitale fotografie (notabene hun eigen uitvinding) binnen enkele jaren failliet was.

Voor zzp’ers is het belangrijk om de het oog op de markt te houden. Wat zijn de belangrijkste veranderingen en trends binnen jouw markt? En wat doe je er mee? Neem elke maand de tijd om een middag of avond het internet af te gaan op zoek naar relevante blogs en websites over jouw branche. Hierdoor doe je nieuwe ideeën op die je verder helpen bij je werkzaamheden en toekomst.

Dit blog is geschreven door innovatie-website.nl. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Een podcast opnemen: hoe doe je dat?
Haal meer uit je webshop met Instagram Shopping
De toekomst van je bedrijf
Ga lekker duurzaam ondernemen
The Long Click
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog