Deel dit blog
ZZP-Forum

Een podcast opnemen: hoe doe je dat?

4 juni 2020   1148 keer gelezen  Innovatie, Ondernemen, Inspiratie

 

 

In ons vorig blog hadden we het er al over; neem een podcast op! Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. We helpen je graag op weg met wat tips.

 

Eerst even de basis: wat is een podcast eigenlijk?

Een podcast is niets meer en niets minder dan een ingesproken audiobestand. Meestal worden ze in een serie opgenomen. De “afleveringen” duren soms een paar minuten maar kunnen ook wel een paar uur duren! Je kunt een podcast alleen opnemen, maar ook samen met een vriend/collega/andere ondernemer.

 

Hoe maak je een podcast?

Heel simpel gezegd, je hebt een apparaat nodig waarmee je kunt opnemen en je moet een plek hebben waar je de opname (de podcast) online kunt verspreiden. Meer hoef je niet te weten toch? Grapje natuurlijk, hieronder lees je de te nemen stappen.

Je begint met het bedenken van een onderwerp, denk hierbij aan je product, dienst of branche. Hier kun je vast veel over vertellen, toch? Zorg ervoor dat het geen reclame praatje gaat worden maar probeer iets te vinden waar de luisteraar echt wat aan heeft!

Dan bepaal je ongeveer de lengte van je aflevering. Dit is afhankelijk van je onderwerp maar ook van je doelgroep. Hoeveel tijd is voor jou genoeg om de diepte in te gaan en de luisteraar toch geboeid te houden?

De opname locatie, je kunt zo gek doen als je zelf wilt maar in de basis volstaat een rustige ruimte. Wees niet bang voor achtergrond geluiden, er zijn veel podcasts die worden opgenomen in de auto of in een café. Een beetje leven op de achtergrond heeft ook wel wat.

Dan, niet geheel onbelangrijk, de opname apparatuur en het editen van de opname. De meest gebruikte microfoon voor het opnemen van een podcast is een dasspeld microfoon, deze clip je op je kleding (je hebt je handen dus vrij). Een dasspeld microfoon heeft een aux of een USB aansluiting, je kunt de aflevering dus (afhankelijk van je aansluiting) opnemen via je smartphone of je laptop/computer. 

Wanneer je tevreden bent over je opname is het tijd om te gaan editen. Er zijn verschillende (gratis) programma’s te vinden online of in de app-/play store. In deze programma’s knip en plak je de audiobestanden, je kunt het volume aanpassen maar ook een leuk geluidseffect of intro muziekje toevoegen, zo maak je de podcast nog leuker. Als je klaar bent met editen “exporteer” je het bestand. Je kunt de podcast in verschillende soorten audiobestandstypes opslaan (dit is afhankelijk van het medium waarop je de podcast gaat verspreiden).

Je bent er bijna, alleen het laatste stapje nog! De distributie van je podcast. Een podcast wordt meestal via een rss-feed gedistribueerd naar bijvoorbeeld Spotify of Itunes. Nu denk je vast een rss wattes? Vergeet dit, er is een vele makkelijkere manier: anchor.fm. Je kunt op deze website gratis een account aanmaken en je podcast uploaden. Het enige wat jij nog hoeft te doen is een omslagafbeelding en een leuk tekstje toevoegen! Anchor zorgt er (met jouw toestemming) voor dat de podcast wordt verspreid in alle grote podcast bibliotheken (bijvoorbeeld Spotify en Itunes).

 

En nu? Waar wacht je nog op! Het hoeft niet allemaal meteen perfect te gaan, denk er niet te veel over na en begin gewoon, je kunt het!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Haal meer uit je webshop met Instagram Shopping
De toekomst van je bedrijf
Ga lekker duurzaam ondernemen
Blijf jezelf ontwikkelen zzp’er! (2)
Wat zijn jouw goede voornemers zzp’er?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog