Deel dit blog
ZZP-Forum

Ga lekker duurzaam ondernemen

15 februari 2016   1722 keer gelezen  Innovatie, Productiviteit, Ondernemen, Inspiratie

Ga duurzamer ondernemen

Jij wilt toch ook duurzaam ondernemen? Maar je denkt: ik heb geen tijd en geld om me bezig te houden met milieu of maatschappij. Je hebt het al druk genoeg met (het starten van) je bedrijf. Toch zijn er genoeg dingen die je kunt doen; die zelfs tijd en geld kunnen opbrengen. Denk er eens over na, duurzaam hoeft niet tijdrovend of duur te zijn. 

Duurzamer product

Hoe duurzaam is jouw product? Kun je op een of andere manier innoveren, zodat je minder grondstoffen nodig hebt? Dit bespaart kosten. Kijk ook eens naar de mogelijkheid tot hergebruik van je product of grondstoffen. Ben je op zoek naar leveranciers? Denk dan ook aan duurzame leveranciers; probeer afspraken te maken over producten die milieuvriendelijker zijn. Of kijk naar leveranciers die minder verpakkingsmateriaal gebruiken. 

Duurzamer werken

Je stuurt geen brieven meer, (bijna) alles gaat bij jou via per e-mail, toch? Waarom stuur je je facturen dan nog wel via de post? Stuur ze per e-mail, of gebruik een facturatieprogramma, bijvoorbeeld van e-Boekhouden.nl
Neem bij je beslissing voor huren of kopen van een bedrijfspand ook onder andere het energiegebruik, veiligheid en afstand tot treinstation mee in je afweging.

Probeer duurzamer te reizen

Pak, als het kan, eens de trein of de fiets om naar je werk of afspraken te gaan. Kijk bij het kopen of leasen van een auto ook naar een energiezuinige variant. Misschien is het voor jou wel voordelig om een elektrische of hybride auto te gaan rijden. 

Maatschappelijk verantwoord

Denk bij het aantrekken van personeel ook aan groepen met afstand tot de arbeidsmarkt, zoals Wajongers, WAO’ers of mensen met een beperking. Bied werkervarings- en stageplekken aan. Organiseer maatschappelijke activiteiten, steun maatschappelijke initiatieven of doe bijvoorbeeld mee aan NLdoet. Ga met je personeel in gesprek om de gezondheid, veiligheid, scholing te verbeteren. Werk je alleen? Zorg dat je genoeg beweegt, gezond leeft en veilig werkt. Gezond leven = gezond ondernemen.

Duurzame werkplek

Gebruik je nog gloeilampen? Vervang deze dan door spaar- of ledlampen. Thuis doe je de lampen, computer en verwarming waarschijnlijk uit als je gaat. Waarom dan niet tijdens je werk? Plaats anders bewegingsschakelaars op plaatsen waar de meeste tijd niemand is, zoals de kantine en de toiletten. Probeer ook thuis te werken. Het is duurzamer, je hoeft namelijk niet met je auto weg. Zet planten neer op je werkplek, dit zorgt voor betere concentratie en minder stress. 

Kleine stapjes

Je hoeft niet meteen groot uit te pakken. Begin klein. Gebruik recyclede kantoorartikelen en milieuvriendelijk meubilair (let op het keurmerk). Print zo weinig mogelijk. Werk thuis als het even kan. Let op het energielabel als je nieuwe apparaten koopt. Werk stap voor stap aan een duurzame onderneming. Je zult merken dat het je een goed gevoel geeft. En je hoeft niet in je eentje de wereld te verbeteren, maar neem duurzaamheid mee in je dagelijkse werkzaamheden. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Beweeg jij wel voldoende tijdens het thuiswerken?
Wat is de juiste werkhouding?
Een podcast opnemen: hoe doe je dat?
Haal meer uit je webshop met Instagram Shopping
De toekomst van je bedrijf

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog