Deel dit blog
ZZP-Forum

10 zaken die je moet regelen als beginnende zzp’er

21 juni 2018   86608 keer gelezen  Starten

Een zzp’er heeft meer vrijheid dan iemand in loondienst. Hier staat natuurlijk wel iets tegenover: als ondernemer moet je vrijwel alles zelf regelen. Dat begint al voordat je je eerste opdracht binnenhaalt. Wat heb je nodig om te starten als zzp’er? Dit zijn de belangrijkste stappen.

1. Oriëntatiefase

Ook voor het ondernemerschap geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Durf jezelf kritische vragen te stellen. Is er wel behoefte aan jouw product of dienst? Hoe onderscheid je jouw bedrijf van de concurrentie en hoe kom je aan je eerste klanten? Heb je genoeg startkapitaal en reserves om het een tijdje vol te houden? En zo nee, hoe ga je je plannen financieren?

Zelfs als je geen externe financiers nodig hebt, is het slim om een ondernemingsplan te schrijven waarin je deze punten beschrijft. Zo krijg je voor jezelf een beter beeld van de kansen en risico’s.

2. Beroepseisen, diploma’s en wetgeving

Een zeer belangrijke vraag is of je gekwalificeerd bent voor het werk dat je wilt doen. Beschik je over de juiste diploma’s en certificaten? Of moet je eerst een opleiding of cursus volgen? Denk ook na over de wet- en regelgeving waar je mee te maken krijgt. Heeft de nieuwe Europese privacywet bijvoorbeeld gevolgen voor je bedrijf? Hoe ga je daaraan voldoen?

3. Inschrijving Kamer van Koophandel

Je kunt pas aan het werk als zzp’er als je bent ingeschreven bij de KvK. Daarvoor moet je eerst een unieke handelsnaam bedenken en bepalen welke rechtsvorm het beste bij je past. In de meeste gevallen zal dat een eenmanszaak zijn. Sommige zzp’ers kiezen voor een besloten vennootschap, maar dat is alleen rendabel als je minstens 125.000 euro winst verwacht.

Voor de inschrijving in het handelsregister van de KvK betaal je eenmalig 50 euro. Je gegevens worden vervolgens automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Bij inschrijving als eenmanszaak krijg je vaak direct een btw-nummer mee voor je btw-aangifte.

4. Communicatiemiddelen

Om klanten te werven, moet je ook bereikbaar en vindbaar zijn. Je hebt bijvoorbeeld een website nodig waarop je jezelf en je product of dienst presenteert. Ga je de site en de teksten zelf maken of laat je dat doen? Denk ook aan een bedrijfslogo, visitekaartjes, relevante socialmedia-accounts en een zakelijk e-mailadres en telefoonnummer.

5. Administratie en belastingaangifte

Je bedrijfsadministratie moet aan diverse eisen voldoen. Zo geldt er een verplichte bewaartermijn van zeven jaar. Als zzp’er moet je bijvoorbeeld alle uitgaande en binnenkomende facturen, inkomsten en uitgaven bijhouden. Ook moet je elk kwartaal btw-aangifte doen. Je kunt je boekhouding zelf regelen met een administratiepakket of je besteedt het uit aan een accountant.

6. Verzekeringen

Voordat je aan de slag gaat, is het verstandig om je te verdiepen in geadviseerde verzekeringen. Zo kan je kijken naar de speciale verzekeringen die Rabobank ondernemers biedt. Als zzp’er kun je hiermee bepaalde risico’s afdekken. De belangrijkste verzekeringen zijn de arbeidsongeschiktheids-, de rechtsbijstand- en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Kijk vooral goed naar de aansprakelijkheidsverzekering. Aansprakelijkheid behoort tot de grootste risico’s die je als ondernemer loopt. Stel dat je tijdens reparatiewerkzaamheden bij een opdrachtgever een gaslek veroorzaakt, of je laat per ongeluk een zwaar voorwerp op de voet van een klant vallen. Mogelijk word jij dan aansprakelijk gesteld. Dit kan je veel geld kosten.

Is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven verplicht? Nee, maar zonder deze verzekering draag je het risico zelf. Bovendien voorkom je met een aansprakelijkheidsverzekering administratieve rompslomp, zodat jij je kunt focussen op het ondernemen zelf. En de kosten zijn beperkt. Bij Rabobank krijg je deze verzekering als startende ondernemer zelfs een half jaar gratis.

7. Software, apparatuur en materialen

Welke instrumenten zijn onmisbaar voor je bedrijf? Dit is sterk afhankelijk van je branche en de aard van het werk. Als freelancejournalist kom je met een smartphone, laptop en een internetverbinding waarschijnlijk al een heel eind. Maar een meubelmaker of loodgieter moet bijvoorbeeld (ook) allerlei specialistische gereedschappen en materialen aanschaffen.

8. Huisvesting en vervoer

Veel zzp’ers werken op locatie bij de klant of vanuit huis. Dan heb je waarschijnlijk niet direct een eigen werkplek nodig, maar er zijn redenen om daar toch voor te kiezen. Zo komt het professioneler over en breng je daarmee ook een scheiding aan tussen je zakelijke en privéleven. Voor sommige zzp’ers is huisvesting onderdeel van de corebusiness. Denk aan een eigen werkplaats of winkelruimte.

Een vergelijkbare afweging maak je voor je vervoer. Als je veel moet reizen voor je bedrijf of zware apparatuur mee moet nemen naar klanten, is een bedrijfsauto eigenlijk een must. Werk je vooral in de directe omgeving van je woonplaats of in een grote stad, dan voldoet het openbaar vervoer misschien wel.

9. Financiering

Heb je zelf niet genoeg financiële middelen voor de genoemde stappen? Dan zijn er verschillende manieren om aan extra startkapitaal te komen. Je kunt bijvoorbeeld naar de bank of particuliere investeerders stappen. Wel zul je een goed onderbouwd financieel plan moeten opstellen. Een andere mogelijkheid is om een bedrag van familieleden te lenen.

10. Opdrachtgeversverklaringen

De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties was bedoeld om de positie van zelfstandigen op de arbeidsmarkt te regelen, maar zorgde vooral voor extra onrust en onduidelijkheid. De regering heeft inmiddels een nieuw plan bedacht om schijnzelfstandigheid te voorkomen: de opdrachtgeversverklaring.

De plannen zijn nog niet goedgekeurd door de Tweede Kamer. Hoe deze kwestie zich ontwikkelt, is dan ook lastig te voorspellen. Als startende zzp’er is het raadzaam om in ieder geval uit te zoeken wat de actuele stand van zaken is en welke eisen er gelden voor jouw branche en werkzaamheden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Rabobank.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

10 tips voor social mediagebruik
Btw-aangifte, hoe werkt dat? (video)
Aan welke kosten moet je denken bij het starten van je eigen bedrijf?
Wat zijn crediteuren?
Hoera! Je bent ondernemer!
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog