Deel dit blog
ZZP-Forum

Ik word zzp'er! Maar wat ga ik doen?

7 december 2018   2423 keer gelezen  Starten, Inspiratie

Zie jij het wel zitten, het leven van een zzp’er? Iedereen kan voor zichzelf beginnen, dus jij ook! Maar wat ga je doen? Wij helpen je vast een beetje op weg.

Als zzp’er doe jij je eigen ding en bepaal je zelf hoe jouw dag eruit ziet. Relaxed toch?! Dus jij weet wat je te doen staat; je wordt zzp’er. Alleen moet je dan nog wel bedenken wat je gaat doen, wat voor onderneming ga je eigenlijk opstarten? Als je onderstaande vijf vragen hebt beantwoord, heb je hopelijk een idee van wat jij als zzp’er kan gaan doen.

De reden om voor jezelf te beginnen

Nog even iets om bij stil te staan voor je verder leest: de reden waarom jij zzp’er wilt worden. Doe je dat omdat je een supertof idee hebt en dit graag wilt uitwerken? Of ben je gewoon klaar met je huidige baan, wil je wat bijverdienen of is het tijd voor een nieuwe aanpak? Dat maakt nogal een verschil. In de eerste situatie heb je al een idee, een passie en daarmee ga je aan de slag. In de tweede situatie is het eigenlijk andersom en dat is waarschijnlijk een stuk lastiger. Houd dat in gedachten.

1. Wat vind je leuk?

Een beetje een dooddoener, maar toch heel belangrijk. Doe wat je leuk vindt! Je hebt nu de vrijheid om te doen waar jouw passie ligt, dus doe dat ook. Je gaat een hoop tijd en mogelijk ook geld investeren in je idee en als je het dan helemaal niet leuk vindt, is dat een stuk lastiger. Maak bijvoorbeeld van je hobby je werk!

2. Waar ben je goed in?

Hier hebben we niet veel aan toe te voegen. Schoenmaker, blijf bij je leest! Als je iets gaat doen waar je goed in bent, is de kans op succes groter. Doe je werk met passie en toewijding en het levert je vanzelf meer op. Niet alleen geld, maar ook voldoening. Er komen altijd dingen kijken bij ondernemen waar je misschien wat minder goed in bent, maar dat is juist heel leerzaam.

3. Wat is je financiële doel?

Dit is misschien wat lastig onder woorden te brengen, maar denk er toch maar eens over na. Is jouw werk als zzp’er straks je enige bron van inkomsten of doe je dit bijvoorbeeld naast een vaste baan? Afhankelijk van je financiële doel, maak je ook bepaalde keuzes. Een idee hoeft minder op te leveren als je al verzekerd bent van een vast inkomen. Is dat niet het geval dan kan je beter op zoek gaan naar iets wat gegarandeerd geld oplevert.

4. Hoeveel ga je investeren?

Deze vraag kan je beter niet overslaan. Als je straks een supergoed idee hebt, maar je kan dit niet doorzetten, omdat de uitvoering te veel geld kost dan is dat erg jammer en niet echt motiverend. Bedenk dus vooraf of je wil en kan investeren. Ga je iets doen waarbij je bepaalde machines of materialen nodig hebt? Dan kost dat geld. Voor andere werkzaamheden heb je misschien helemaal niets (nieuws) nodig. Dat brengt dan ook minder risico’s met zich mee.

5. Waar is vraag naar?

Deze laatste vraag is ook niet onbelangrijk. Probeer een beeld te schetsen van de markt waarin je werkzaam zal zijn. Ga je bijvoorbeeld meubels maken? Dan ben je bepaald niet de enige. Maar als jij iets unieks maakt wat nergens anders te koop is, dan kan het toch een groot succes worden. Je kan ook kiezen voor iets compleet unieks wat nog niemand doet. Vergeet alleen niet dat er misschien een reden is waarom nog niemand dit doet. Er moet wel vraag zijn naar jouw expertise.

Aan de slag!

Heb je inmiddels een idee van wat je wil gaan doen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Bekijk alvast onze Starterschecklist om je voor te bereiden. Veel succes!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Aan de slag als zzp'er of toch niet?
Hoera! Je bent ondernemer!
Video inzetten voor crowdfunding
Ondernemen met je beste vriend. Let hier op!
Parttime ondernemen: hoe doe je dat?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog