Deel dit blog
ZZP-Forum

Parttime ondernemen: hoe doe je dat?

28 februari 2019   2624 keer gelezen  Starten, Inspiratie

Van een baan in loondienst naar een ondernemersbestaan is best wel een grote stap. Ben je bereid om een vast inkomen in te ruilen en kun je het je veroorloven? Het heeft namelijk even tijd nodig voordat je onderneming gaat rollen en er dus ook geld in de la komt. Als je niet zo van die onzekerheid houdt, kun je er voor kiezen om parttime te gaan ondernemen. Maar hoe doe je dat en wat houdt het in?

Wat is parttime ondernemen?

Als parttime ondernemer besteed je niet de volledige werkweek aan je onderneming, maar werk je ook nog in loondienst. Hoe die verdeling er precies uitziet is helemaal aan jezelf. Sommigen werken 40 uur in loondienst en runnen daarnaast ook nog een eigen bedrijf. Zolang jij het zelf allemaal aankunt, is dat natuurlijk helemaal prima!

Tip: overleg wel altijd even met je baas over je ondernemingsplannen. Soms staat er in je contract dat dit niet mag. Zeker als je hetzelfde beroep gaat uitoefenen (denk aan een kapper). Daarnaast moeten jouw werkzaamheden bij je baas er niet onder gaan lijden omdat je het te druk hebt.

Financieel

Parttime ondernemen beperkt het financiële risico. Je bent zo minder afhankelijk van je eigen inkomen en kunt altijd terugvallen op een basisinkomen dat je krijgt van je werkgever. Beetje bij beetje kun je op die manier je eigen bedrijf uitbouwen en steeds meer uren voor jezelf gaan werken. Doordat dit wat meer rust geeft, voorkomt dat ook fouten. Je hebt meer tijd om dingen goed te doen.

Drukte

Houd er wel rekening mee dat een dubbele baan best wel heftig kan zijn. Een eigen onderneming is nooit klaar en je zult stiekem toch heel veel uren met je bedrijf bezig zijn. Tel daar de uren bij je werkgever bij op en je werkt al snel te veel. Het is dus belangrijk dat je een goede balans vindt.

Hoe zit dat belastingtechnisch?

Als parttime ondernemer ben je gewoon een ondernemer voor de Belastingdienst. Dat betekent dat je ook het geld wat je verdient met je eigen bedrijf moet opgeven bij de inkomstenbelasting en je btw-aangifte moet doen. Werk je in een jaar meer dan 1225 uur (gemiddeld zo’n 24 uur per week) dan heb je recht op verschillende aftrekposten, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

Pensioen

Parttime ondernemen heeft ook invloed op je pensioen. Omdat je minder gaat werken in loondienst bouw je namelijk ook minder pensioen op. Hier moet je dus wel rekening mee houden wanneer je besluit om minder voor je baas te gaan werken.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Aan de slag als zzp'er of toch niet?
Hoera! Je bent ondernemer!
Video inzetten voor crowdfunding
Ondernemen met je beste vriend. Let hier op!
Ik word zzp'er! Maar wat ga ik doen?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog