Starten
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

KvK nummer

KvK nummer

Een KvK nummer wordt verstrekt tijdens het inschrijven van een onderneming bij de Kamer van Koophandel. Wat is het en hoe vraag je het aan? Je leest het hier. 

Wat is een KvK nummer?

Het KvK nummer is in het leven geroepen om de registratie van ondernemingen transparanter te maken. Ondernemingen en rechtspersonen moeten zich namelijk inschrijven in het handelsregister. In het Handelsregister wordt een uniek nummer gekoppeld aan jouw onderneming. Onder dat unieke nummer worden bedrijfsnaam, datum van aanvang, voortzetting of beëindiging, eigenaar en de vestigingen opgenomen.

Voorbeeld

Een KvK nummer bestaat uit acht cijfers.

KvK nr: 12345678

Vestigingsnummer

Heeft een onderneming meerdere vestigingen dan krijgt deze vestiging ook een uniek vestigingsnummer. Dit nummer bevat twaalf cijfers. Het vestigingsnummer heeft dus een relatie met het KvK nummer, maar de connectie is niet af te leiden uit de opbouw van het vestigingsnummer.

Het vestigingsnummer blijft in bijna alle veranderingen hetzelfde. Tenzij de activiteit én het adres tegelijkertijd veranderen.

Vermelding

Je bent verplicht om het KvK nummer te vermelden op bijvoorbeeld een factuur, offerte of order. Daarnaast is het sinds 2008 verplicht om het nummer te vermelden op je website. Ook moeten de gegevens in het Handelsregister overeenkomen met de gegevens op je website. Het vestigingsnummer hoef je niet te vermelden.

Een KvK nummer aanvragen

Het aanvragen van een KvK nummer is niet nodig. Wanneer je jouw onderneming inschrijft bij de Kamer van Koophandel, krijg je een uniek nummer toegewezen. Op voorwaarde dat je wordt gezien als ondernemer voor de Belastingdienst.

Nieuw KvK nummer

Word je onderneming overgenomen en krijgt het een nieuwe eigenaar? Dan krijgt de onderneming een ander KvK nummer. Op deze manier is het duidelijk dat er sprake is van een nieuwe eigenaar. Bij het wisselen van rechtspersoon, bijvoorbeeld van nv naar bv, is het niet altijd nodig om een nieuw KvK nummer op te vragen.

KvK nummer zoeken

De Kamer van Koophandel heeft alle KvK nummers gebundeld in het Handelsregister. Zoeken naar een KvK nummer kan op verschillende manieren, namelijk:

  • Handelsnaam
  • Straatnaam en huisnummer
  • Postcode
  • Woonplaats

Typ een van deze gegevens in en je krijgt een lijst met ondernemingen te zien. Het Handelsregister maakt het controleren van de Kamer van Koophandel nummers eenvoudig. Zo weet je zeker of je een bedrijf kunt vertrouwen of niet.

Heb je nog geen KvK nummer en zit je te denken om een bedrijf te starten? Bekijk ook de artikelen Bedrijfsnaam bedenken in 4 stappen, Wat je als zzp'er moet weten over boekhouding, of stel je vraag in het forum

Terug naar het overzicht